BORAVI U SARAJEVU

Harun Fajković, vodeći evropski urolog za "Avaz": Dr. Željo me pozvao u Sarajevo, uspostavili smo temelje saradnje

Zamjenik je šefa urološke klinike pri Univerzitetskoj klinici u Beču

Piše: N. Ajnadžić

18.6.2022

Harun Fajković. N. Ajnadžić

Jedan od najuglednijih evropskih stručnjaka iz oblasti urologije i urološke onkologije Harun Fajković proteklih dana boravi u Sarajevu.

Zamjenik je šefa urološke klinike pri Univerzitetskoj klinici u Beču, a, iako je rođen u Zagrebu, ima bh. korijene. Naime, otac mu je iz Bihaća, dok je on kao mladić od 19 godina otišao u Austriju gdje se školovao i izgradio karijeru i život. Također školovao se i u SAD, u Njujorku.


Prihvatio poziv

- Ne znam zašto do sada BiH nije bilo, odnosno poziva da sarađujemo, ne znam, nije do mene. Prošle godine u Poreču na kongresu urologa, gdje sam bio pozvan kao predavač, pokazalo se da je u audotoriju moj prijatelj Sead Željo, koji mi je prišao, upoznao se i pozvao me da budem njegov gost u Sarajevu s ciljem, koji je meni primarni uvijek, širenja znanja, uspostavljanje kontakata između kolega, rušenja granica, poboljšanja njegovog i mog života... Na onoj bazi zbog koje i radimo ovakve poslove kakve i radimo, a to je uvijek u korist pacijenta i u svrhu pobjede bolesti, bilo koje - rekao je Fajković za "Avaz".

Kazao je da je radi prihvatio poziv da bude Željin gost u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" da pokušaju etablirati standarne urološke metode koje su malo zahtjevnije tehnički.


Zahtjevne operacije

- On se stvarno potrudio i riješio tehnički dio cijele priče. A moj je bio da pokažem njemu i njegovom timu da te zahtjevne laparoskopske operacije u urologiju mogu napraviti u toj bolnici istim kvalitetom kao u bilo kojoj bolnici u svijetu. To nam je pošlo za rukom i zbog toga smo jako sretni. Mnogo mi je pomogao i kolega Prcić, Željina desna ruka, iskusni urolog - kazao je Fajković.

Dodaje da je cilj svih druženja da se širi znanje, olakšaju ili eliminiraju problemi u medicini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.