NJEMAČKA EUROPARLAMENTARKA

Fon Kramon: Ako Moldavija i Ukrajina dobiju status kandidata, moramo dati nešto i Zapadnom Balkanu

Da damo kandidatski status BiH, na primjer, to bi bilo nešto, otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, da konačno damo viznu liberalizaciju Kosovu, koju oni zaslužuju već četiri godine, rekla

Fiola Fon Kramon: Davanje kandidatskog statusa BiH bi bilo nešto. N1

S. S.

19.6.2022

Danas je u posjetu Bosni i Hercegovini stigla delegacija evropske grupacije Zelenih.

Tu delegaciju čini njemačka predstavnica u Evropskom parlamentu Fiola fon Kramon (Viola von Cramon), njemački poslanik u Bundestagu Boris Mijatović i europarlamentarka iz nizozemske Tineke Strik. Oni su posjetili Vijećnicu i prošetali Baščaršijom.

Fiola fon Kramon, izvjetiteljica za Zapadno Balkan, i član Bundestaga Boris Mijatović sa svojim domaćinima prošetali su Bašaršijom, a nakon toga se obratila medijima.

- Mi, barem u Evropskom parlamentu, uvijek navodimo da u slučaju da Moldavija i Ukrajina dobiju status kandidata moramo dati nešto i Zapadnom Balkanu da pokažemo da možemo biti shvaćeni kao kredibilni, da povjerenje u nas nije potpuno izgubljeno - kazala je Fon Kramon.

Poručila je da kada se priča o Zapadnom Balkanu uvijek se spominje kako Bosni i Hercegovini treba dodijeliti kandidatski status.

- Da damo kandidatski status BiH, na primjer, to bi bilo nešto. Otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, da konačno damo viznu liberalizaciju Kosovu, koju oni zaslužuju već četiri godine. Dakle, to je nekoliko stvari koje uvijek spominjemo kada se govori o zemljama istočnog partnerstva, posebno Ukrajini - rekla je Fon Kramon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.