U POSJETI

Sastanak EU parlamentaraca s članovima Predsjedništva BiH

Jasno smo rekli gospodinu Dodiku da su njegova trenutna secesionistička politika i podrška ruskom ratu razorni za šanse BiH da odmah dobije status kandidata , kaže Strik za portal "Avaza"

Piše: E. Ma.

21.6.2022

Sa sastanka u zgradi Predsjedništva BiH. Avaz

U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine s članovima Predsjedništva, Šefikom Džaferovićem, Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom, sastala se delegacija zastupničke grupe Zelenih u Evropskom parlamentu.

Tu delegaciju čini njemačka predstavnica u Evropskom parlamentu Fiola fon Kramon (Viola von Cramon), njemački poslanik u Bundestagu Boris Mijatović,  europarlamentarka iz nizozemske Tineke Strik, Romeo Franz, predsjednik delegacije EU Parlamenta za odnose sa BiH. Oni su u posjeti Sarajevu od 19. juna.

- Upravo smo održali sastanak sa tri člana Predsjedništva BiH. Pokazali smo svoju jasnu opredijeljenost za EU budućnost BiH, jer su Zeleni uvijek bili glavni zagovornici toga. Ali također smo vrlo jasno rekli gospodinu Dodiku da su njegova trenutna secesionistička politika i podrška ruskom ratu razorni za šanse BiH da odmah dobije status kandidata - kazala je Strik za portal "Avaza".

Dodala je da znak privrženosti Evropskoj uniji, kao što je povratak u državne institucije, trebao bi biti uslovljen za dobijanje statusa kandidata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.