PREDSJEDNICA VIJEĆA

Daniela Matić: Ulazak kruzera u Neumski akvatorij znači automatsko zagađivanje mora

Neum nije luka i samim time veliki brodovi nemaju što raditi u našem zaljevu, rekla je Matić

Matić: Učinit ćemo sve da se ovakve situacije više ne ponove. Fena

A. Č. / Fena

22.6.2022

Predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić rekla je kako je najavljeno uplovljavanje kruzera "Bolette" u neumski akvatorije nedopustivo.

- Smatram da je ovakvo nešto nedopustivo. Neum nije luka i samim time veliki brodovi nemaju što raditi u našem zaljevu. Ulazak ovoga i sličnih brodova u Neumski zaljev znači automatsko ugrožavanje ekosustava te zagađenja koja će nanijeti izrazitu štetu Neumu - poručila je Matić u priopćenju za javnost.

Upozorila je kako bi eventualno zagađenje mora do kojeg bi moglo doći zbog uplovljavanja 230 metara dugog kruzera s više od tisuću putnika, ugrozilo ne samo prirodu već bi dovelo u pitanje kompletan turizam u Neumu.


- Dok pričamo o održivom turizmu i ribarstvu i nastojimo kroz projekte implementirati nove modele za razvoj turizma, nedopustivo je da nam se u praksi događaju ovakve stvari. Smatram da je očuvanje prirodnih ljepota našeg Neuma, jedinog BiH grada na moru, primarni cilj i zadatak svih nas - poručila je Matić.

Dodala je kako podržava stav mještana Neuma koji su se usprotivili uplovljavanju kruzera "Bolette" te su najavili protest.

- Lokalnu zajednicu mora se poštovati i od nje tražiti mišljenje za ovakvo što. Neum baštine naša djeca. Učinit ćemo sve što možemo i što je u našoj nadležnosti da se ovakve situacije više ne ponove - zaključila je Matić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.