ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik podržao Milanovića: Kakva je to drskost Šmita

Zoran Milanović je legalno izabran predsjednik Hrvatske i nije valjda da Šmit misli da će ga ušutkati pismima, istakao je Dodik

E. Ć.

Dodik: Milanović je u pravu kad osporava Šmita

Foto: Agencije


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik reagirao je na odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da uputi protestnu notu hrvatskoj ambasadi u Sarajevu zbog izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

- Hrvatska je garant Dejtonskog sporazuma, samim tim i Aneksa 10, kojim je predviđeno imenovanje visokog predstavnika. Zato je hrvatski predsjednik Zoran Milanović apsolutno u pravu kada osporava legitimitet Šmita, koji je nelegalno došao u BiH i predstavlja se kao visoki predstavnik.

Kakva je to drskost da neimenovano lice, bez legitimiteta, na odgovornost poziva šefa države garanta sporazuma kojim je institucija visokog predstavnika uvedena u BiH. Zoran Milanović je legalno izabran predsjednik Hrvatske i nije valjda da Šmit misli da će ga ušutkati pismima?!

Previše je svjedoka njegovog nelegalnog dolaska da bi on toliko pisama uspio poslati. Ono što je ipak vrijedno u ovom slučaju jeste da je Kristijan Šmit čuo za Aneks 10 Dejtonskog sporazuma - napisao je Dodik na Twitteru.

NA VRH

Podijeli članak na