ŠTA PIŠE U DOKUMENTU

Evropsko vijeće o BiH: Spremni smo dati kandidatski status kada se ispuni 14 prioriteta

Povodom toga pozivamo Komisiju da bez odlaganja izvijesti Vijeće o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u njegovom mišljenju s posebnom pažnjom na one koje predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Evropsko vijeće vratilo na odlučivan

vropsko vijeće pozdravlja politički dogovor koji su lideri Bosne i Hercegovine postigli 12. juna 2022. godine u Briselu. Evropsko vijeće

Piše: H. J. I.

23.6.2022

Evropsko vijeće danas je donijelo odluku da se Ukrajini i Moldaviji da kandidatski status za članstvo u savezu. Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel je ovo nazvao historijskim trenutkom.

- Današnji dan označava ključni korak na vašem putu prema Evropskoj uniji. Naša budućnost je zajedno - napisao je Mišel i čestitao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom (Zelenski) i predsjednici Moldavijie Maiji Sandi - rekao je Mišel.

Iako su brojni političari, kako iz EU tako i iz BiH i susjednih zemalja apelirali da se i našoj zemlji dodijeli kandidatski status, to je ipak na današnjoj sjednici Evropskog vijeća odbijeno.

Kako navode u obrazloženju, spremni su BiH dodijeliti kandidatski status za članstvo u EU, ali tek kada naša zemlja ispuni 14 ključnih prioriteta.

- Evropsko vijeće pozdravlja politički dogovor koji su lideri Bosne i Hercegovine postigli 12. juna 2022. godine u Briselu, a koji je neophodan za stabilnost i potpuno funkcionisanje zemlje i kako bi se odgovorilo na težnje naroda. Pozivamo sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da brzo provedu obaveze navedene u sporazumu i hitno finaliziraju ustavnu i izbornu reformu, što će zemlji omogućiti da odlučno napreduje na svom evropskom putu, u skladu s mišljenjem Komisije.

Evropsko vijeće je spremno dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini i povodom toga pozivamo Komisiju da bez odlaganja izvijesti Vijeće o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u njegovom mišljenju s posebnom pažnjom na one koje predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Evropsko vijeće vratilo na odlučivanje o ovom pitanju - navedeno je u odluci.

Podsjećamo, pojedine evropske sile poput Njemačke, Francuske i Nizozemske su bile protiv toga da se na današnjoj sjednici dodijeli kandidatski status i BiH, jer kako su istakli, "dati BiH kandidatski status bez ispunjavanja uslova bi bio loš znak".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.