U PARKU HASTAHANA

Počela velika akcija čišćenja na području općine Centar

Akcije poput ove služe kako bi se skrenula pažnja na važnost zajedničkog djelovanja u održavanju čistoće, kazao je Mandić

Jutros u parku Hastahana. Facebook

N. Ć.

27.6.2022

Prema planu Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Općine Centar, KJKP Park, KJKP Rad, KJKP Vodovod i kanalizacija, KJKP Pokop, KJKP GRAS, KJU za zaštićena prirodna područja, DVD Bjelave, mjesnih štabova civilne zaštite akcija čišćenja odvijat će se u svim mjesnim zajednicama ove općine.

Tokom trajanja akcije komunalna preduzeća će, u koordinaciji sa Općinom Centar i mjesnim zajednicama, realizovati čišćenje prvenstveno onih lokaliteta koji nisu obuhvaćeni programima redovnog održavanja, a u skladu sa prioritetima koje iskažu mjesne zajednice.



Zajedničko djelovanje

Početak akcije obišli su načelnik Općine Centar Srđan Mandić, resorni ministar Enver Hadžiahmetović, pomoćnik ministra Muhamed Bekto, te predstavnici preduzeća i ustanova.

- Drago nam je da se ova koordinirana akcija odvija na području općine Centar nakon općina Vogošća i Stari Grad. U akciji učestvuju ipred predstavnika kantonalnih komunalnih preduzeća i članovi mjesnih štabova civilne zaštite Općine Centar te predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“. Akcije poput ove služe kako bi se skrenula pažnja na važnost zajedničkog djelovanja u održavanju čistoće. Koliko je važno da komunalna preduzeća rade na održavanju čistoće, toliko je važno i da nam građani u tome pomognu na način da adekvatno odlažu otpad i održavaju čistoću ispred svojih domova - kazao je Mandić.

Educirati građane

Ministar Hadžiahmetović pojasnio je da će akcijom posebno biti obuhvaćeni lokaliteti koji nisu obuhvaćeni programima redovnog održavanja.

- Imamo namjeru da sa posebnom pažnjom tretiramo one površine koje nisu u programu redovnog održavanja javnih preduzeća. Sa druge strane želimo da naša komunalna preduzeća rade zajedničke akcije i da se pokaže jedna dimenzija zajedništva, uz učešće građana. Nadamo se da će narednih pet dana građani općine Centar prijaviti sve nelegalne deponije, odnosno odlagališta koja nisu u skladu sa propisima, ali i da će se i sami pridružiti ovoj velikoj akciji. Važno je educirati naše građane o važnosti održavanja čistoće i podizati njihovu svijest o tome, a sa druge strane važno je uvoditi i represivne mjere za nesavjesne pojedince - poručio je Hadžiahmetović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.