NAJVAŽNIJE PUTOVANJE

Hadži Nihad ef. Ahmetović iz Medine za "Avaz": Za ovo se živi

Imam priliku razgovarati s našim hadžijama i svi imaju samo riječi hvale za ovogodišnju organizaciju Hadža, kaže ef. Ahmetović

Piše: E. T.

27.6.2022

Ef. Ahmetović sa drugim vjernicima u Medini - Avaz
Ef. Ahmetović: Kada sam prvi put došao na hadž 2019. godine osjećaj je bio poseban - Avaz
Ahmetović sa zastavom BiH - Avaz
Dnevni avaz
Neopisivi je osjećaj kročiti pored mezara Allahovog poslanika Muhammeda a.s. - Avaz
+1

Među milion hadžija koliko ih ove godine obavlja obrede hadža u Medini i Meki nalazi se i hadži Nihad-ef.Ahmetović, drugi imam Čaršijske džamije u Prozoru i predsjednik Okružnog odbora Ilmijje Mostar kome je ovo druga posjeta Svetim mjestima. Efendija Ahmetović je za portal "Avaza" prenio nekoliko impresija.

- Kada sam prvi put došao na hadž 2019. godine osjećaj je bio poseban. Tek tada mi je bila jasna rečenica da se Hadž treba doživjeti. Od tada pa do danas samo se još više povećavala želja za ponovnim susretom sa Medinom, gradom Allahovog poslanika i njegovom džamijom ali i Mekom te Kabom u njoj. Tek uz ova dva mjesta duša osjeća smiraj i zadovoljstvo, tek ovde zaboravljate na svakodnevne dunjalučke obaveze i probleme, nego se onako uz neku posebnu draž i ljepotu prepustite istinskom uživanju u pravom smislu te riječi - priča nam efendija Ahmetović. 


Neopisivi osjećaj kročiti pored mezara Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

Ističe da je poseban osjećaj klanjati rame uz rame s milionima braće i sestra koji se razlikuju po boji kože, odjeće, tradicije, mezheba, ali su jedno u duši, jedno im je vjera - islam.

- Neopisivi je osjećaj kročiti pored mezara Allahovog poslanika Muhammeda a.s. nazvati mu selam i donijeti salavate na njega. Tu se pored njegovog mezara pokaže prava emocija, koju je nemoguće kontrolisati. Tu pored njegovog mezara, čujete samo pihanje i jecaje uz suze, koje su i suze tuge ali više suze radosnice. Čujete šaptaje ljudskih selama i salavata, ali i selama i salavata koje upućuju naše bosansko-hercegovačke hadžije. Allah nas je počastio da ove godine budemo njegovi gosti, velika je to čast.

Efendija Ahmetović kaže da su ove godine smješteni uz sami harem Poslanikove džamije i da su uslovi boravka vrhunski.

- Sve je na vrhunskom nivou. Imam priliku razgovarati s našim hadžijama i svi imaju samo riječi hvale za ovogodišnju organizaciju Hadža. U Medini nema obreda, klanjamo namaze u Poslanikovoj džamiji, obilazimo znamenitosti Medine, džamiju Kibletejn, Uhud, a već u četvrtak naše hadžije putuju prema Mekki i oblačenjem ihrama (odjeće) počinju Hadžski obredi. Susret s Kabom je poseban. Klanjati pored nje, elte osjetiti njen miris je nešto što ostaje u sjećanju do kraja života. Arefat je također poseban. Simbolizuje stajanje na Dan polaganja računa, ali je Arefat i dan oprosta ljudskih grijeha. Tu se u dovama sjećamo naših najbližih, roditelja, bračnih drugova, braće, sestra, naše djece ali i naših umrlih koji više nisu s nama. Upućujemo dove i za naše bolesne i starije ali i dove za našu domovinu BiH - istakao je.


Svim čitateljima portala "Avaza" želi dobro zdravlje, sreću i rahatluk

Kako dodaje, na svakom koraku nosi zastavu svoje domovine koja je u njegovom srcu ali je predstavlja i pokazuje drugima.

- Dosta ljudi iz svijeta zna za moju BiH i kad ugledaju zastavu uzvikuju Bosna, Bosna! Tada je moje srce veće od munara Poslanikove džamije. Neizostavan detalj je i kupiti poklone za naše najmilije. To je težak posao ali i poseban. Valja svakoga obradovati. Opet mislim da je najbolji pokon sjetiti se nekoga dovom. Svaka zemlja je lijepa i posebna, ali moja Bosna je najljepša. Nakon obavljenih obreda valja nam našoj domovini i našim porodicama.

Ovogodišnji povratak bosansko-hercegovačkih hadžija je planiran 21.07.2022.godine.

- Svim čitateljima portala "Avaza" želim dobro zdravlje, sreću i rahatluk, uz dove Uzvišenom da Vas počasti da budete i Vi Allahovi gosti i da iz dubine svoje duše poslije posjete svetim mjestima kažete "e za ovo je vrijedilo živjeti" a nakon ponovne želje da opet dođete kažete "za ovo se živi" - zaključio je efendija Ahmetović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.