PRENOS NADLEŽNOSTI

Zvizdić: Pobjeda države BiH, Ustavni sud ukinuo zaključke NSRS

Odbačene su odluke o pravosuđu, porezima i vojsci RS

Ustavni sud ukinuo odluke NSRS. Avaz

H. J. I.

27.6.2022

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić objavio je na Twitteru da je Ustavni sud BiH donio odluku kojom ukida odredbe Dekleracije o ustavnim principima NSRS, a koje se tiču "prenosa nadležnosti" sa države na entitet.


- Upravo sam dobio Odluku Ustavnog suda BiH po zahtjevu 15 poslanika u PD BiH. Ustavni sud je ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima NSRS, te zaključke NSRS u vezi prenosa nadležnosti sa države na entitet RS u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane. Još jedna pobjeda države BiH - napisao je Zvizdić. 

Odluka Ustavnog suda BiH. Avaz

- Ustavni sud BiH utvrđuje da postoji spor u vezi s aktima koje je donijala NSRS i to tačke 17, 18, 19 i 20 Dekleracije o ustavnim principima od 10. decembra 2021. godine, tač. 4. i 5. Zaključak u vezi Informacije o pravosudnim institucijama BiH, Zaključak u vezi Informacije o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH u bolasti odbrane i sigurnosti, Zaključak u vezi informacije o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja - navodi se u odluci Ustavnog suda.

Odluka Ustavnog suda BiH. Avaz

Dalje se navodi kako ove tačke nisu u skladu s Ustavom BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.