FOJNICA

Svečano otvorena obnovljena zgrada Banje Reumal

U novootvorenoj "Banji" bit će angažovano 50 radnika medicinske struke i drugog osoblja

H. J. I.

27.6.2022

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

U okviru kompleksa Lječilišta "Reumal" Fojnica, regionalnog lidera u banjskom liječenju i rehabilitaciji, danas je otvoren potpuno obnovljen i modernizovan objekat Banja Reumal. 

U novootvorenoj "Banji" bit će angažovano 50 radnika medicinske struke i drugog osoblja. 

Riječ je o objektu koji je zbog svoje specifičnosti liječenja i rehabilitacije teških bolesnika ali i kapaciteta, te stručnog osoblja, od posebnog značaja za Fojnicu, Bosnu i Hercegovinu pa i ovaj dio Evrope. "Banja" je jedini objekat te vrste čiji ukupan kapacitet je 140 kreveta, od kojih skoro 50 kreveta su ortopedski ležajevi za nepokretne i slabopokretne osobe, sa prostorom za dječiju rehabilitaciju. Ponovnim otvorenjem ovog objekta svi oni dobijaju adekvatan i moderan prostor za liječenje i oporavak.


Prošli kroz težak period

Direktorica Reumala Ismira Kubat je kazala da je Banja od velikog značaja za državu, a da njenu vrijednost i značaj najbolje prepoznaju oni koji su ovdje boravili i osjetili njenu dobrobit.

- Njihov boravak od danas će imati novi doživljaj i period rehabilitacije. Oduševljeni su bili sve ovo vrijeme i strpljivo čekali današnji dan. Realizaciju ovog projekta smo samofinansirali. Počeli smo u januaru i radili vrijedno, s ljubavlju i entuzijazmom. Nismo mijenjali samo našu posvećenost koju pružamo svakom pacijentu - rekla je Kubat.

Načelnik Fojnice Sabahudin Klisura je kazao da je ovdje stekao svoje prvo radno iskustvo gdje je radio 12 godina kao laborant, a danas je kazao da razumije sreću budućih pacijenata, radnika i uprave.

- Nastojim učiniti sve za Reumal jer je on žila kucavica i pluća ovog grada i sve ono kako ga nazivamo da bismo ukazali na njegov značaj za Fojnicu - pojasnio je Klisura.

Izvršni direktor Reumala Alija Mukača je izjavio da otvaraju Banju koja ima posebnu simboliku jer će doprinijeti boljem životu radnika i pacijenata u regiji.

- Prošli smo kroz težak period ali uz pomoć vas i uposlenika došli smo na nivo gdje otvaramo objekat kao što je ovaj. Hvala Vladi FBiH i premijeru Novaliću kao i premijeru SBK Tahiru Lendi i svima koji su bili dio ovoga i što smo spasili Reumal koji je značajan i za Fojnicu i regiju - kazao je Mukača i dodao:

- Ponosno kažemo da smo vlastitim angažmanom uložili skoro milion KM, obnovili 80 apartmana i soba sa 150 ležajeva, bazen, restoran... Nećemo stati, postoje prostori koje trebamo još renovirati jer želimo biti regionalni lider u banjskom liječenju i konkurencija svim hotelima u državi - izjavio je Mukača.


Otvaranju prisustvovao i Novalić

Događaju je prisustvovao i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

- Danas stojimo pred djelom toga što smo zajedno radili. Budućnost ovog mjesta je konzumacija ljepote. Ovu Banju i ljepotu koju ovdje imamo moramo koristiti. Ovo su kapaciteti zbog kojih ljudi žele biti ovdje i bit ćemo vam uvijek na raspolaganju - izjavio je premijer FBiH.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo je kazao da je koronavirus prošlost te da se nada da se taj period više nikada neće ponoviti.

- Lijepo je u Fojnici vidjeti lijep objekat, a još ljepše čuti da se otvara 50 radnih mjesta - zaključio je Lendo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.