SRAMOTNO

SDA, HDZ, SNSD i DF sebi povećali plaće

Parlamentarcima će se plaće povećati za 500 KM, a prosječnom vojniku i policajcu za 70 do 80 KM

Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović. Arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

29.6.2022

Posao državnog parlamentarca u BiH sigurno je jedan od najunosnijih u regionu. Svaki poslanik i delegat u Parlamentu u startu ima 4.500 KM, a primanja pojedincima dosežu i do 7.000 KM.

Kada ih uporedimo s plaćama u regionu, zastupnici u Hrvatskom saboru imaju manja primanja, iako je ta zemlja u EU i prosjek plaće je u odnosu na BiH veći za gotovo 1.000 KM.

U Srbiji je plaća poslanika četiri puta niža nego u BiH, a u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji do tri puta.


Nikad dosta

Ipak, ni ovo bh. parlamentarcima nije dovoljno. U ponedjeljak, dok je javnost u BiH bila zabavljena Paradom ponosa i performansom ispred Narodnog pozorišta, državni parlamentarci izglasali su sebi povećanje plaća. Zastupnici su sebi uvećali plaće iako se nešto ranije govorilo samo o povećanju za vojnike i policajce.

Tako će se parlamentarcima plaće povećati za 500 KM, a prosječnom vojniku i policajcu za 70 do 80 KM.

Povećanje osnovice plaće zbog različitih koeficijenata značilo bi da će plaća predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji bila povećana za 500 ili 600 KM, a nekom službeniku za 50 do 100 KM.


Lista besramnih

Za povećanje plaća glasali su uglavnom predstavnici vladajuće većine: Denis Zvizdić, Nebojša Radmanović, Adil Osmanović, Safet Softić, zatim Edin Mušić, Snježana Novaković-Bursać, Ljubica Miljanović, Dragan Bogdanić, Obren Petrović, te Šemsudin Dedić, Halid Genjac, kao i Mijo Matanović, Darijana Filipović, Borjana Krišto, Vlatko Glavaš, Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Jasmin Emrić, Nikola Lovrinović, Alma Čolo te Predrag Kožul.

Uz vlast je, dakle, i ovaj put stala Demokratska fronta Željka Komšića, ali, zanimljivo, i Denis Zvizdić, koji je u međuvremenu iz SDA prešao u NiP. Protiv povećanja plaća bili su: Damir Arnaut, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina, Zukan Helez, Predrag Kojović, Aida Baručija i Mirjana Marinković-Lepić.

Uporedo s povećanjem plaća sebi, Predstavnički dom Parlamenta BiH zbog blokade SNSD-a nije usvojio privremeno ukidanje akciza na gorivo, čime bi se barem malo ublažile posljedice divljanja cijena i astronomskog poskupljenja goriva u našoj zemlji.


Humani Bakir

Iako je njegova stranka glasala za povećanje plaća, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović najavio je da će cjelokupan iznos za koji će biti uvećana njegova primanja u Domu naroda nakon usvajanja budžeta usmjeriti u humanitarne svrhe.

Taj iznos će, poručuje Izetbegović, do kraja mandata uplaćivati organizaciji “Pomozi.ba”. Ipak, Izetbegoviću, s druge strane, nije bio problem da nedavno o trošku Doma naroda u VIP salonu na bečkom aerodromu potroši 4.500 KM novca poreznih obveznika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.