PRIVREDNA KOMORA BIH

Mirsad Jašarspahić za "Avaz": Treba suspendirati akcize na gorivo

Nema kompanije na čiju finalnu cijenu proizvoda ne utiče cijena troškova transporta, poručio je Jašarspahić

Mirsad Jašarspahić o cijenama: Svi očekuju plan od institucija. AVAZ

Piše: A. Ovčina

30.6.2022

Pandemija koronavirusa, sankcije uvedene Rusiji, rat između Ukrajine i Rusije, inflacija, ekonomska kriza u Evropi, sve ovo su faktori koji su između ostalog doveli i do inflacije u Bosni i Hercegovini gdje je zabilježen enorman rast cijena.

U BiH poskupile su osnovne životne namirnice, gorivo, ali i druge potrepštine.

Kako je za portal „Avaza“ kazao predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, očito je da je došlo do poremećaja u svim lancima snabdijevanja u svim segmentima počevši od energenata, roba, široke potrošnje, prehrane i drugo.

Troškovi transporta

- Pandemijska kriza očito je, da tako kažem prestala. Došlo je do napada Rusije na Ukrajinu, do dodatnog poremećaja u lancima snabdijevanja. Jasno je svima u ovom segmentu prehrane koliko je Ukrajina važna i sve ono što se veže uz te tokove. Još uvijek, mi u BiH vidimo da nema nestašice. Dinamika korištenja, kupovine se poklapa sa dinamikom kojom snabdijevači u BiH imaju – kazao je Jašarspahić.

Naglasio je da ne postoji problem izuzev tog poskupljenja. Istakao je da poremećaj sa cijenama na tržištu nafte utiče na sva druga poskupljenja u segmentu proizvodnje.

- Nema kompanije na čiju finalnu cijenu proizvoda ne utiče cijena troškova transporta. Cijene troškova transporta su direktno vezane za cijene nafte i naftnih derivata. Situacija je takva da smo ranije već prepoznali i u razgovoru s našim kompanijama, grupacijama, udruženjima, kako imamo radne sastanke da bi dobro bilo da se urade suspenzije akciza na gorivo, dakle taj dio koji ide na akcize da se oslobodi. U tom slučaju bi gorivo bilo jeftinije pa bi se moglo donekle da se ublaži prijenos tog poskupljenja na sve ostale proizvode. Ta inicijativa nije prošla. Sada je situacija takva, da posmatramo šta se dalje dešava – kazao je on.

Dodaje da se sada postavlja pitanje kakva će biti jesen.


Podrška nadležnih institucija

- Mi iz Privredne komore u saradnji sa našim članicama u raznim sektorima ne znamo šta će biti ni naredne godine. Jesen je na pragu i to je kratkoročno planiranje. Uvijek se situacija na tržištu određenog sektora mora posmatrati unaprijed – kazao je Jašarspahić.

Naglasio je da se pandemijska kriza pokazala kao šansa za neke kompanije koje su bile dobro pozicoinirane u globalnim lancima dobavljača, prvenstveno u industriji, autoindustriji, elektroindustriji, industriji namještaja.

- Uz podršku nadležnih institucija u kompanijama je godina ispala kao najbolja do sada. Šta želim reći jeste da i ova kriza koja se dešava može biti povoljna za kompanija koje su izlazno orijentisane i to znači da bi se sav taj neki pravac djelovanja, tržišni tokovi preusmjeravali ka zapadnom Balkanu, odnosno samim tim ka i BiH. To je jedna dobra strana priča. Međutim, generalno poskupljuje život – rekao je.

Istakao je da još uvijek nema mogućnosti povećanja plaća u kompanijama da bi se zadržali kvalitetni radnici.


Najgora je panika

- Sve je povezano jedno s drugim. Nemoguće je posmatrati samo jedan segment i komentarisati njega ili nalaziti neke modalitete djelovanja i poslovanja. Ono što kompanije očekuju jeste da nadležne institucije imaju plan, po nekoliko scenarija šta će se dešavati u narednoj godini, krajem godine i u narednoj godini da bi bili spremni oni praviti svoje planove ako se nešto desi u određenim nivoima dodatnog poskupljenja nafte, materijala, nemogućnost nabavke određenog materijala, jer ono na čemu mogu djelovati nadležne institucije je ovo što govorimo u smislu određenih eliminisanja akciza da se time malo ublaži uticaj na finalnu cijenu ostalih proizvoda – kazao je Jašarspahić.

Dodao je da je bitno istaći da je panika najgora u svemu tome.

- Panika je napravila da od početka kada je krenula kriza uzrokovana napadom Rusije na Ukrajinu nije se ni desila neka nestašica, da su ljudi pohrlili kupovati brašno, ulje i sve, da nema na policama. Strašna stvar uzrokovana panikom „Bit će nestašica, bit će glad“. Ova dinamika postoji. Bez obzira koliko smo mi zavisni o uvozu određenih roba, to funkcioniše. Dinamika kada se poklapa sa dinamikom potrošnje, ne postoji problem izuzev povećanja cijena, ali uglavnom preživjet ćemo – zaključio je Mirsad Jašarspahić za portal „Avaza“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.