AVAZ NA LICU MJESTA

Nakon zemljotresa, u Stocu na pomolu ekološka katastrofa: "Ovo je užas, i Hrvatima i Bošnjacima jednako smrdi"

Otpadne vode iz tvrtke „Žuvela“ ispuštaju se u kanjon Radimlje, kaže Šutalo

Piše: M. Smajkić

30.6.2022

Zbog nepročišćenih otpadnih voda koje se iz fabrike za preradu ribe „Žuvela-HB“ slijevaju u kanjon Radimlje i nesnosnog smrada koji se danima širi, Stočani su na nogama, saznaje portal "Avaza".

Da stvar bude gora, otpadne vode se slijevaju uz samu nekropolu stećaka Radimlja, koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi zaštićenih područja. Već desetak dana mještani stolačkih naselja Gorica i Paprati prekoputa nekropole protestiraju zbog moguće ekološke katastrofe.Mještani danima protestiraju - Avaz
Nesnosan smrad se širi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Otpadne vode u kanjonu: Slijevaju uz samu nekropolu stećaka Radimlja - Avaz
+1

Život im je, kazali su nam, postao nepodnošljiv, a u strahu su od moguće zaraze.

- Otpadne vode iz te ribarnice su se ranije ispuštale u septičku jamu koja se nerijetko prelijevala na cestu. Kapacitet tvornice je povećan i, jasno, veća je i količina otpadnih voda koje, evo, gospodin Žuvela (Josip, vlasnik fabrike op.a.) ispušta u kanjoj Radimlje. 

Danas su neki ljudi sa službenim automobilom tvrtke „Žuvela“ pokušali spojiti neke cijevi i mi smo ih zamolili da to ne rade, nakon čega su otišli. Imamo informaciju da pokušavaju spojiti cijevi na ispust u kanjonu Radimlje i da je potom spovedu do Bregave. Koliko je to tačno, ne znamo, ali, i ovo što se događa je katastrofa.Sve se taloži u kanjonu Radimlje. Vidite i sami šta je to i osjetite kakav je to smrad - rekao je za portal "Avaza" Ivica Šutalo iz naselja Gorica.


Neka izađu na teren

Nagalasio je da niko od mještana nema ništa protiv vlasnika i njegove fabrike.

- Pokušava nam se podmetnuti da smo se organizirali zbog toga što u tvornici radi veći broj radnika iz Republike Srpske i što je vlasnik iz Hrvatske. To su budalaštine, neka radi ko god može. Mi s tim nemamo problema, samo neka on riješi otpadne vode- dodao je Šutalo.

Mještani, trenutno, uz što se svakodnevno okupljaju prikupljaju potpise za peticiju kojom će od gradskih, kantonalnih i federalnih inspekcija zatražiti angažman.

- Neka izađu na teren i utvrde je li ovo normalno. Mi mislimo da nije. I sami ste se, evo uvjerili u to kako smrdi i da je ta tekućina potpuno crna. Ako se ništa ne poduzme, spremni smo i na druge korake. Jer, ovo ne neizdržljivo. 

Naše kuće su u blizini, to može biti potencijalni izvor zaraze, a da ne govorimo o turističkoj sezoni i turistima koji svakodnevno dolaze na Radimlju. Možete zamisliti kako se osjećaju. To je sramota, zaista. A, te priče da mi nešto imamo protiv vlasnika i radnika iz Republike Srpske su besmislene. Pa, evo, mi smo ovdje zajedno Hrvati i Bošnjaci - rekao nam je Nermin Bise, mještanin naselja Paprati.


Reakcija inspekcije

Vlasnik ribarnice je u izjavi za RTV HB kazao da je uzrok svemu tehnički problem, odnosno, kvar jedne pumpe.

Kako saznajemo, Federalna uprava za inspekcijske poslove je i prije ovog problema u nekoliko navrata djelovala upravo zbog otpadnih voda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.