ANALIZIRAMO

Izetbegović zaobišao "ćutologe"

Ne bi trebalo čuditi da je njihovo odbacivanje s lista svojevrsna osveta Izetbegovića zato što mu nisu bili dovoljno lojalni

Bakir Izetbegović: Stoga ne bi trebalo čuditi da je njihovo odbacivanje s lista svojevrsna osveta Izetbegovića. Avaz

Piše: D. Hadžović

3.7.2022

Liste za predstojeće izbore u oktobru donijele su mnoga iznenađenja. Tako se kao kandidati na izborima neće naći neka od najdugovječnijih političkih imena vladajućih stranaka u našoj zemlji.


Ko je u nemilosti

Na listi SDA neće se naći imena nekih od najvažnijih i dugogodišnjih funkcionera ove stranke.

Na listama nema aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, zastupnika u Parlamentu BiH Halida Genjca, kao ni Adila Osmanovića.

Također, na listama se nije spominjalo ni ime Safeta Softića.

Za sada nije poznato kakvi su planovi Stranke demokratske akcije kada je riječ o ovim političarima. Ne treba sumnjati da će za neke od njih u konačnici biti osigurano mjesto u Domu naroda. To bi se, prije svega, moglo odnositi na Šefika Džaferovića, koji važi za jednog od najodanijih kadrova Bakira Izetbegovića.

Ipak, nešto težu sudbinu mogli bi imati Osmanović, Genjac i Softić. Naime, navedeni spadaju u kategoriju političara koji se po pitanju brojnih afera i skandala protagonista SDA uglavnom nisu oglašavali. Nisu javno istupali protiv Izetbegovića, ali nisu pružali ni javnu podršku predsjedniku SDA i njegovim politikama.


Botovi najavljivali

Zbog toga se već mjesecima nalaze na svojevrsnom udaru botova Stranke demokratske akcije. Javna je tajna da se oni nalaze pod indirektnom kontrolom Izetbegovića, a s nekima od njih su Izetbegović i premijer Federacije Fadil Novalić i javno pozirali.

Naravno, očigledno da u tom slučaju gnjev kod Izetbegovića prevazilazi političku taktičnost te da je samouvjeren da može i bez njih, s obzirom na to da se radi o kadrovima koji su donosili veliki broj glasova. Safet Softić je, primjerice, na posljednjim izborima u utrci za Državni parlament osvojio čak 25.000 glasova.

Stoga ne bi trebalo čuditi da je njihovo odbacivanje s lista svojevrsna osveta Izetbegovića zato što mu nisu bili dovoljno lojalni.


Slično i u SNSD-u

Slična situacija dešava se i u SNSD-u. Ni ova stranka na listama neće imati neka od najzvučnijih imena u proteklom periodu. Na listama za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Predstavnički dom Parlamenta BiH, između ostalih, neće biti Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Dušica Šolaja i Sredoje Nović. Liste su popunjene uglavnom mlađim kandidatima i onima srednje generacije. Ubrzo nakon izbora ćemo saznati koji od ovih kandidata će biti zbrinuti pozicijom u Domu naroda BiH ili, eventualno, u nekom ministarstvu, agenciji ili na rukovodećem mjestu u državnoj kompaniji, a koga je od navedenih Dodik otpisao trajno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.