UOČI PROTESTA U SARAJEVU

Sanin Musa za "Avaz": SDA-ovski plaćenici i botovi su se upalili, zazveckali su orasi u džepovima

Zbog najave protesta Musa je dobio i nadležnim organima prijavio prijetnje smrću

Musa: Javnost probuđena. Arhiv

Piše: A. Bajramović

5.7.2022

Za sutra su u više gradova BiH najavljeni protesti nezadovoljnih građana, koji u jeku ekonomske krize traže da vlasti konačno počnu raditi svoj posao i donositi odluke koje će zaštititi najugroženije populacije. 

Lider pokreta „Vjera, narod, država“ Sanin Musa, koji je pozvao na proteste u Sarajevu, kaže za "Avaz" da protestna povorka sa platoa Skenderije kreće u 16.15, a da skup „protiv zuluma i nepravde“ pred zgradom institucija BiH počinje u 16.30 sati.

Kap prelila čašu

Učesnici traže suspenziju akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM, te da se PDV obračunava na cijenu goriva od 2 KM, a ne na sadašnjih 3.60 KM. Traži se i uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode, ograničenje marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječiju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i građevinski materijal. 

Kroz izmjene Zakona o platama nezadovoljni građani očekuju razdvanje parlamentaraca i onih čija su primanja dva i po puta i više veća od prosječne plate, te linearno povećanje plaća, penzija i invalidnina za najmanje za iznos godišnje inflacije. Među zahtjevima je i smanjenje stope doprinosa na plate i povećanje neoporezivog dijela na iznos od 1000 KM.

- Moguće je da ti zahtjevi budu i dopunjeni, a mogu biti u vrlo kratkom roku ispunjeni jer nisu neostvarivi. Kome je stalo do volje naroda – kazao nam je Musa.

Kaže da je i samom najavom skupa javnost u BiH probuđena, te da vjeruje da će poruka doći do vlastodržaca.

- Protest nije usmjeren ni protiv koga, ne prozivamo nijednu ličnost ili stranku, osim Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH koji su krivi za ovaj protest. Povećanje plata za 500 maraka na već ogromnu cifru u vremenu inflacije i krize, dok su penzioneri, studenti, djeca ostavljeni, to je kap koja je prelila čašu. Nije više 5 do 12, već 12 i 15, ovo se moralo i ranije desiti – ističe Musa.


Prijetnje smrću

Zbog najave protesta Musa je dobio i nadležnim organima prijavio prijetnje smrću, a svakodnevno je izložen i različitim uvredama od strane pristalica vlasti.

- SDA-ovski plaćenici, ektremni botovi i fanatici su se ničim izazvani upalili, našli su se vjerovatno u tome, zazveckali su orasi u džepovima, džepovi puni oraha. Niko ih nije spomenuo, nije ovo protest protiv SDA, nije u korist trojke, četvorke ili petorke, već se radi o spontanom buntu građana koji žele da dignu svoj glas, na civilizovan način, bez nasilja tražeći svoja prava što je normalno u demokratskim društvima. S druge strane u životu nisam doživio ovakve napade, kaljanje časti, prijetnje smrću – ističe Sanin Musa.

Prema najavama, protesti bi se sutra trebali održati i u Tuzli, Zenici, Mostaru, Gračanici, Bihaću, ali i Banja Luci, Višegradu, Trebinju, Bileći, Gacku, Bijeljini, Doboju, Foči, Šipovu, Bosanskoj Dubici, Istočnom Sarajevu, Palama, Tesliću, Zvorniku, Prijedoru …


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.