SARAJEVO

Sutra protesti ispred zgrade Parlamenta BiH, upućeno pismo ambasadama

Poručuju da zaposleni u institucijama već duže vrijeme nisu u mogućnosti prehraniti svoje porodice

A. K.

Mirno okupljanje počinje sutra u 10:00 ispred zgrade PSBiH

Foto: Agencije


Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH održat će sutra protest na platou ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u periodu od 10:00 do 11:00 sati.

Kako su naveli protest organiziraju sa ciljem izražavanja nezadovoljstva zbog nepotpisivanja Kolektivnog ugovora, Budžeta za 2021. godinu koga je Predsjedništvo Bosne i Hrercegovine usvojilo i uputilo u dalju proceduru sa osnovicom za obračun plate 475,69, dugogodišnje politike vladajućih stranaka omalovažavanja i urušavanja državnih institucija i zbog uskraćivanja prava na život.

Poručuju da zaposleni u institucijama već duže vrijeme nisu u mogućnosti prehraniti svoje porodice.

- Zaposleni u državnim institucijama na nižim nivoima vlasti (entitetskim i kantonalnim) imaju 20 do 30 posto veće plaće za isti posao koji obavljaju u odnosu na zaposlene u institucijama na državnom nivou - naveli su.

Uputili su i molbu za pomoć ambasadama u BiH u kojoj su naveli da se Sindikat bori protiv politike vladajućih stranaka koja je diskriminirajuća i omalovažavajuća prema državnim službenicima i uposlenicima u institucijama BiH, a traje 10 godina.

  • Molba za pomoć ambasadama

    Molba za pomoć ambasadama

    Foto: Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH


  • Molba za pomoć ambasadama

    Molba za pomoć ambasadama

    Foto: Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH


Kako su naveli, nadaju se da će ambasade raspoloživim mehanizmima utjecati na Vijeće minsitara BiH i zatražiti hitno potpisivanje Kolektivnog ugovora.
NA VRH

Podijeli članak na