BLAMAŽA

Mali načelnik, velika podlost: Efendićeva podvala Nerminu Šehoviću

Predsjednik oronule Stranke za BiH isturio Šehovića iako policijski službenik ne može biti kandidat, a da se prethodno ne povuče s pozicije

Semir Efendić i Nermin Šehović. Agencije

Piše: Miralem Aščić

6.7.2022

Semir Efendić, predsjednik oronule Stranke za BiH, priredio je pravu blamažu na političkoj sceni prijavivši dugogodišnjeg policijskog službenika Federalne uprave policije (FUP) Nermina Šehovića za člana Predsjedništva BiH iako je kasnije utvrđeno da to, prema zakonu, nije moguće i da ne ispunjava uvjete.


Uplatili novac

Osim toga, utvrđeno je da Šehović nije potpisao ni da prihvata kandidaturu.

Na ovaj način je Efendić, obični politički diletant koji nije ni iščitao zakone i procedure, brže-bolje, i to pet do 12, isturio Šehovićevu kandidaturu iako je riječ o policijskom službeniku koji ne može biti kandidat ukoliko ne podnese ostavku na mjesto šefa Detašmana FUP-a.

Svjestan je toga i Šehović, koji nije potpisao prijavu CIK-a da prihvata kandidaturu, ali je morao dati saglasnost Efendićevim trabantima da ga prijave kao kandidata iako nije raskrstio s FUP-om.

Ako se svemu ovome doda uplata CIK-u za kandidaturu u iznosu od 25.000 KM, plus potrebni potpisi, jasno je da je Šehovićeva kandidatura dio dogovora, ali loše sračunatog po njega samog.

Efendić sada ima rok od 48 sati da otkloni nedostatke na prijavi, jer je očito da ona u CIK-u nije potpisana i na taj način javnosti razjasni očitu podvalu.

Ovim se Efendić, koji je Šehovića isturio kako bi rasparčao glasove Denisu Bećiroviću zarad Bakira Izetbegovića, samo još više politički strovalio i pokazao da je političar kratkih dometa i nedorastao funkciji predsjednika jedne političke stranke.


Zakon o policijskim službenicima. Screenshot

S druge strane, Šehović javno ne može govoriti o kandidaturi. Na Facebook grupi koja ga podržava napisano je da „Šehović nije kandidat za tu poziciju, da nije član niti jedne političke stranke niti to namjerava biti, da policijski službenik, prema zakonu, ne može ni biti kandidat bilo koje stranke“.

Sve je ovo došlo nakon što je utvrđeno da su Zakon o policijskim službenicima FBiH i Izborni zakon o CIK-u jasno propisali procedure.

Međutim, Federalna uprava policije naredila je istragu jer se Šehović nije povukao s pozicije.

Iz FUP-a su kazali za “Avaz” da, ako se pokaže tačnim da je prijavljen za člana Predsjedništva, Šehović mora napustiti poziciju na kojoj se nalazi i raskinuti ugovor s ovom policijskom agencijom, bez obzira na to je li svojim potpisom prihvatio kandidaturu ili ne. Zakon o policijskim službenicima FBiH kaže:

„Policijski službenik dat će ostavku kada se prijavi kao kandidat za izbornu javnu funkciju.“


Sve jasno

U konkretnom slučaju teško je povjerovati da je Stranka za BiH postupila mimo znanja Šehovića.

- Zakon je jasan. Politika i policija ne mogu zajedno. Ili si policajac ili političar. Taj koji ga je prijavio morao je znati zakon. Mi ćemo provesti našu istragu i stvar je jasna. Šehović mora napustiti FUP. To je jasno kao dan - rečeno nam je iz FUP-a.

Prevarili Nikšića i Bećirovića

Saznajemo da je Efendić prije nekoliko dana razgovarao s Nerminom Nikšićem, liderom SDP-a BiH.

Na tom sastanku je bilo govora o tome hoće li ova stranka podržati Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH. Čak je i Haris Silajdžić rekao članovima ove stranke da će podržati Bećirovića. No, šta se preko noći promijenilo i šta je SDA obećala Efendiću, za sada se samo može nagađati.

Pogotovo što je jasno rekao da je protiv Bakira.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.