GRUDE

Dragan Čović na obilježavanju godišnjice smrti Mate Bobana: Pogledajte šta je poručeno sa svete mise za nekadašnjeg šefa "Herceg Bosne"

Govoreći o 25. godišnjici smrti Mate Bobana, Čović je kazao kako se s ponosom sjeća tih vremena, vremena iskušenja kada je trebalo donositi povijesne odluke

Čović u Grudama. Grude.com

E. Ma.

9.7.2022

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović prisustvovao je 7. jula u Grudama na obilježavanju 25. godišnjica smrti predsjednika takozvane Hrvatske Republike Herceg Bosne Mate Bobana.

Vijest je objavio portal Grude.com, a u njoj se navodi da je svetu misu predvodio fra Vinko Mikulić Bajević koji je veličao predsjednika tzv. Herceg Bosne.

Fra Vinko se potom, kako pišu Grude.com, osvrnuo i na današnje vrijeme i uputio niz pohvala Čoviću, spomenuvši i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

- Uvijek su tema Dodik i Čović, koju god televizijsku stanicu u BiH upalite, ta je tema. Ali Čović ih je razoružao za ove izbore kada je imenovana gospođa Borjana Krišto da ona bude ta koja će stati na čelo hrvatskog naroda, da dokaže onim lažljivcima i progoniteljima hrvatskog naroda, da nije ni Čoviću ni mnogim drugima do interesa samih sebe nego do interesa hrvatskog naroda. Zato braćo i sestre, imamo prigodu da pokažemo svoje zajedništvo, 2. listopada iziđimo na izbore! Ovo nisu izbori, ovdje se radi da glasujemo da smo Hrvati, ako bismo izašli od 80 do 90 posto, dobila bi naša predstavnica preko 250 tisuća glasova - kazao je Bajević dodajući kako se to "nikakvim smicalicama ne može sustići".


Slijedimo put žrtve Mate Bobana i naših branitelja

Kazao je i "da kao narod moramo ostvariti ono što se od nas traži".

- Nitko nas nije pitao kad smo stali pred tenkove, kad smo izišli na bojišnice, nitko nas nije pitao hoćemo biti ranjeni, hoćemo dati život, jer smo znali koji nam je cilj, zato znadnimo i 2. listopada koji nam je cilj, veće sile nas nisu uspjele slomiti jer smo pokazali jedinstvo koje je nas Hrvate krasilo. Budimo ono što jesmo. Uvijek na ovakvim obljetnicama budimo svjesni da slijedimo put žrtve Mate Bobana i naših branitelja, samo tako možemo ići naprijed, samo tako možemo doživjeti uspjeh, samo se tako možemo moćnim neprijateljima oduprijeti - kazao je Bajević.

Potom se obratio i Čović rekavši da "Izetbegović igra šah sam sa sobom", pa dodao:

- Naša kampanja mora biti civilizacijska i korektna prema našem narodu, a ja ne sumnjam da ćemo mi 3. listopada krenuti u jedan dogovor i da ćemo implementirati izborne rezultate po novim izbornim pravilima. Budimo strpljivi i ustrajno radimo - naveo je Čović.

Po mjeri hrvatskog naroda

Potom su delegacije dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora položile vijenac i upalile svijeće na grobu Mate Bobana.

– Preznačajno se sjetiti uz izraženo zajedništvo ovdje i obilježiti ovih 25. godina, od smrti prvog predsjednika Hrvatske zajednice i "Hrvatske Republike Herceg Bosne". Uz njegove misli i misli oko njega, sjetimo se i svih naših branitelja i svih onih koji su dali svoje živote kroz povijest da bi se mi danas osjećali svoji na svome, da možemo kazati da smo Hrvati - kazao je Čović u izjavi medijima.

On je dodao da se s ponosom "sjećamo tih vremana, vremana iskušenja, kada je trebalo donositi povijesne odluke, koje su se i donosile". 

- Odluke koje su nas sačuvale da uopće danas možemo govoriti da borba za dom, domovinu i za naš narod ima smisla. Tu smo svoji na svome, u nesavršeno uređenom društvu, moramo dati doprinos da se ono uredi po mjeri hrvatskog naroda, a osnove za to imamo. Koliko danas budemo mudri u našem zajedništvu, snažniji, bolje organiziraniji, više ćemo i uspjeti u stvaranju preduvijeta da BiH bude zemlja koja će imati svoje integracijske odlike i respektirati pitanje EU i NATO saveza. Ali primarno da je uredimo po mjeri tri konstitutivna naroda i da stvaramo ambijent u kojem će naši mladi tražiti budućnost za sebe na ovim prostorima - zaključio je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.