JUTARNJI PROGRAM TANJUGA

Srbijanska televizija: U Srebrenici je bio genocid, red je da odamo pijetet žrtvama

Ipak, danas je 11. juli, dan kada su izvršeni zločini, genocid u Srebrenici, kada je bio zločin u Bratuncu i tako dalje, naveo je Komrakov

Zoran Ostojić i Milorad Komrakov. Screenshot / Tanjug

E. Ć.

11.7.2022

Milorad Komrakov je u programu srbijanskog Tanjuga odao počast žrtvama genocida u SrebreniciKomrakov se na početku jutarnjeg programa obratio Zoranu Ostojiću, rekavši da se slažu da je Novak Đoković vijest dana, na što je Ostojić odgovorio da to skoro i da nije vijest.

- Da, više smo navikli na to. Pošto imamo veliku temu o Novaku danas. Ja mislim da je red da podsjetimo, premda će to naše vijesti zabilježiti, i da kažemo gledaocima da je danas jedan tužan dan. Ipak, danas je 11. juli, dan kada su izvršeni zločini, genocid u Srebrenici, kada je bio zločin u Bratuncu i tako dalje... I mislim da je red da odamo na neki način pijetet prema tim žrtvama - izjavio je Komrakov.

Ostojić je potom podsjetio da je 11. juli dan sjećanja na genocid u Srebrenici u cijeloj Evropi i da je Evropski parlament donio 2009. godine rezoluciju o tome.

- Mnogi parlamenti su usvojili svoje rezolucije. Parlament Srbije je usvojio 2010. godine svoju rezoluciju u kojoj zločine u Srebrenici osuđuje na način na koji je to uradio Međunarodni sud pravde po tužbi BiH koja je Srbiju tužila za genocid. Taj sud donio je presudu da se desio genocid, ali da Srbija nije kriva. Mnogi to zaboravljaju i pokušavaju da prebace krivicu Srbiji. Zaboravljaju da zločine vrše pojedinci... - rekao je Ostojić, prenosi Blic, kojeg je Komrakov prekinuo sa stavom "Pojedinci u ime države".

Ostojić se donekle složio i rekao da su u slučaju Srebrenice Karadžić i Mladić izjavili da nisu postupali u ime države, na što je Komrakov naveo da je "Sud rekao svoje".






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.