NJEMAČKA MINISTRICA

Ana Luhrman za "Avaz": Secesionističke tendencije RS i Dodika su neprihvatljive, one ugrožavaju budućnost BiH

Ko god narušava suverenitet i teritorijalni integritet BiH može očekivati da bude sankcionisan, jasna je Luhrman

Luhrman: Veoma smo zabrinuti zbog političke krize u BiH. Bundestag

Piše: H. J. I.

12.7.2022

Ana Luhrman (Anna Lührmann), državna ministrica za Evropu i klimu pri njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, od nedjelje je u zvaničnoj posjeti BiH. 

Od nedjelje je bila u Srebrenici, a jučer je prisustvovala komemoraciji i kolektivnoj dženazi na 27. godišnjicu genocida. Kako ističe ministrica Lurham, cijela ta posjeta je za nju bila veoma dirljiva. 

- Ovaj genocid je jedna od prvih svjetskih kriza koje pamtim. I dalje se sjećam vijesti koje su objavljivane i prikazivne u medijima. Za mene je bilo veoma važno da budem tamo jučer. Veoma je važno da se pronađu adekvatni načini kako učiti mlađe generacije o tome šta se zaista desilo - govori Luhrman za portal "Avaza". 


Kandidatski status BiH

Osvrnula se i na rezoluciju u Bundestagu kojom je Njemačka odobrila slanje vojnika u BiH u sklopu misije EUFOR Althea. Podvukla je da je na taj način Njemačka opet demonstrirala da je veoma posvećena budućnosti BiH. 

- Ovoje bio veoma važan korak, znak. Politička stabilnost u BiH je veoma važna za Njemačku. Ova rezolucija je jasan pokazatelj da je BiH visoko na našoj agendi. Za vrijeme svog boravka ovdje održala sam sastanke sa brojnim zvaničnicima, među kojima je i visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt). Važno je naglasiti da mi podržavamo njegovu ulogu visokog predstavnika u BiH- rekla nam je Luhrman. 

Osvrnula se i na trenutnu političku krizu u BiH, za koju i ona ističe da je najveća od 1995. godine. 

- Secesionističke tendencije RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika su neprihvatljive, one ugrožavaju budućnost BiH. Kada su u pitanju sankcije, Njemačka se već pridružila EU sankcijama koje su finansijske prirode.

Kada je u pitanju dobijanje kandidatskog statusa BiH, Lurhman navodi da Njuemačka podržava EU put, ali da jednostavno nije dobar momenat za dobijanje statusa kandidata za članstvo EU. 

- Posljednjih godina nismo vidjeli nikakav progres kada je u pitanju ispunjavanje 14 ključnih prioriteta. Sada svjedočimo nedostatku političke volje. BiH može dobiti kandidatski status kada se stvari krenu mijenjati i kada vidimo političku volju. 

SDA, SNSD i HDZ najveći krivci za produbljenje etničkih podjela

Osvrnula se i na retoriku predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, te je istakla da se izbori u oktobru moraju održati. 

- Nama je zaista žao što je visoki predstavnik Šmit morao iskoristiti bonske ovlasti kako bi osigurao budžet za održavanje izbora. Svaki spomen bojkota izbora ili bojkota provođenja izborne volje glasača je krajnje neodogovrno. Ko god narušava suverenitet i teritorijalni integritet BiH može očekivati da bude sankcionisan - jasna je Luhrman. 

Njemačka ministrica je dodala da su tri vodeće stranke SDA, SNSD i HDZ najveći krivci za produbljenje etničkih podjela. 

Ističe da su veoma zabrinuti zbog političke krize, ali da ne vide mogućnost za izbijanjem novog rata na Balkanu. 

- Svjesni smo političke krize, ali ne vidimo sigurnosnu krizu. Koliko sam ja vidjela, ljudi ovdje žele živjeti normalnim životom. Ipak, BiH se nalazi u srcu Evrope, i ja sa ove posjete odlazim puna nade da će se stvari krenuti mijenjati na bolje - zaključila je Luhrman u razgovoru za portal "Avaza". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.