VELIKI PROJEKAT

Objavljen tender za izgradnju dionice Mostar sjever – Mostar jug

U proteklih četiri mjeseca urađen je značajan posao zahvaljujući saradnji i angažmanu Vlade FBiH, kazao je Voloder

Izgradnja dionice Mostar sjever – Mostar jug. JP AUTOCESTE FBIH

A. O.

15.7.2022

Počeo je izbor izvođača radova za izgradnju dionice Mostar sjever – Mostar jug. Javno preduzeće Autoceste FBiH objavilo je danas Poziv za pretkvalifikaciju za izgradnju autoceste na Koridoru 5c, dionica Mostar sjever – Mostar jug. Rok za predaju ponuda za Poziv za pretkvalifikaciju je 13. septembra 2022. godine.

- Objavom ovog tendera u predviđenom i najavljenom roku potvrdili smo spremnost da gradimo velike projekte koji su pred nama. U proteklih četiri mjeseca urađen je značajan posao zahvaljujući saradnji i angažmanu Vlade FBiH, resornog ministarstva i JP Autoceste FBiH, kao investitora projekta. Izgradnjom dionice Mostar sjever – Mostar jug ostvarit će se puna prometna funkcionalnost autoceste kroz Hercegovinu od Mostara sjever pa sve do graničnog prijelaza Bijača - kazao je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.


Projekat izgradnje

Projekat izgradnje dionice Mostar sjever – Mostar jug vrijedan je 350 miliona eura. Planira se finansirati iz sredstava osiguranih kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), komercijalnih banaka, bespovratnih sredstava Evropske unije i vlastitih sredstava.

Dužina dionice je 14,2 kilometara. Prema idejnom projektu planirana je izgradnja petlje Mostar sjever sa bočnim naplatnim mjestom, pet tunela ukupne dužine oko šest kilometara i deset vijadukata/mostova ukupne dužine oko dva kilometra. Dužina otvorene trase je oko šest kilometra.


Početak izvođenja radova

Početak izvođenja radova po planu bi trebao biti u prvoj polovini 2023., a rok za završetak je tri godine.

Sa dva velika infrastrukturna projekta kao što su tunel Prenj i Mostar sjever – Mostar jug prostor Bosne i Hercegovine bit će u potpunosti povezan sa evropskim cestovnim koridorima, na sjeveru sa koridorom X, a na jugu sa jadransko-jonskom autocestom, što će donijeti direktnu korist za cijelo društvo kroz razvoj područja kojima prolazi, privrednu zajednicu, ali i turistički potencijali.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.