KOZARAC

Predstavljeno idejno rješenje za budući memorijalni centar Kamičani

Sadržaj ovog memorijalnog centra će ponuditi brojne mogućnosti, pogotovo mladim ljudima, rekao je muftija Kudić

A. Č. / Mina

21.7.2022

Idejno rješenje za budući memorijalni centar Kamičani - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Idejno rješenje za budući memorijalni centar Kamičani predstavljeno je delegacijama koje su prisustvovale obilježavanju 20. jula, Dana sjećanja na teške ratne zločine s elementima genocida 1992. godine u Prijedoru i dolini Sane.

Predstavljanju su prisustvovali reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i mnogi drugi dužnosnici Bosne i Hercegovine na svim nivoima vlasti.


Idejno rješenje

Idejno rješenje, prema instrukcijama Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, radila je projektantska kuća „Euro-Ing“ iz Bihaća.

- Smatrali smo da Prijedor i dolina Sane zaslužuju memorijalni centar koji će biti simbol stradanja i pamćenja našeg naroda ovog kraja i mjesto gdje će se svake godine 20. jula klanjati dženaza ili održati komemoracija i vjerski program za ubijene Prijedorčane u protekloj agresiji. I naravno, to neće biti centar samo za taj dan, već je ideja da to bude živi prostor za svakodnevne aktivnosti: edukativne, kulturne, sportske - kazao je predsjednik Organizacionog odbora i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Koncept idejnog rješenja je memorizacija onoga što se desilo i poticaj kolektivnog pamćenja, ali i građenje budućnost na prihvatanju istine i suživotu, dodao je muftija Kudić.

- Sadržaj ovog memorijalnog centra će ponuditi brojne mogućnosti, pogotovo mladim ljudima. Mi smo insistirali da to ne bude samo centar koji će se baviti ratnim zločinima i genocidom, iako mu je to primarna namjena, već će biti mjesto okupljanja, druženja, ugodne šetnje, lijepih travnjaka, prostora za igru naše djece - naveo je on.


Mnogo simbolike

Muftija je istaknuo da, osim brojnih sadržaja, ovaj centar ima mnogo simbolike.

„Simbolika bijelih čaršafa, osvijetljenih tabuta, imena žrtava u skladu s godištima i drugo. Dobili smo pozitivne kritike javnosti na ovo rješenje i nadamo se da ćemo uskoro imati priliku postaviti kamen-temeljac, a odmah nakon toga i graditi ovo lijepo zdanje memorijalnog centra. Ne sumnjam da ćemo u skorom periodu i završiti ovaj centar i staviti ga u funkciju“, poručio je muftija Kudić.

Memorijalni centar se sastoji od musalle, mjesta za vjerski obred, zgrade memorijalnog centra u kojoj će biti smještene stalne postavke muzeja, izložbe, konferencijska sala, multimedijalna sala, arhiv, istraživački odjel, te drugi sadržaji koji će biti na usluzi i služiti stvarnoj svrsi memorijalnog centra Kamičani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.