ZASTUPNIK U BUNDESTAGU

Bejer: Ne znamo da li će Šmit upotrijebiti Bonske ovlasti za izmjene Izbornog zakona, ali imamo povjerenje u njega

Naglasio je kako je glavni cilj Njemačke mir i stabilnost na zapadnom Balkanu

Bejer: Bosna i Hercegovina bi trebala realizovati 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Screenshot

E. Ć.

22.7.2022

Zastupnik i izvjestilac CDU u Bundestagu za Bosnu i Hercegovinu Peter Bejer (Beyer) sastao se sa članovim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom, te ministricom vanjskih poslova Biserom Turković.

Bejer je, odgovarajući na pitanje za eventualno nametanje Bonskih ovlasti visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) o izmjenama Izbornog zakona, kazao kako ima potpuno povjerenje u Šmita.

- Imamo potpuno povjerenje u Šmita kao visokog predstavnika i u ličnost Šmita koji je dugo godina bio moj kolega u Bundestagu. Ne znamo da li će on primjeniti Bonske ovlasti - rekao je Bejer.

Na sastancima sa članovima Predsjedništva i ministricom vanjskih poslova u fokusu razgovora bila je EU perspektiva BiH i integracija naše zemlje u EU.

- Kao što znate ovo je komplikovana tema, ali mi kao političari imamo odgovornost da se posvetimo ovim teškim temama. Kad posmatramo taj proces prije svega posmatramo sve zemlje zapadnog Balkana. Onda idemo pojedinačno i gledamo pjedinačne napretke zemlja - izjavio je Bejer.

On je ponovio kako bi Bosna i Hercegovina trebala realizovati 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Naglasio je i kako je glavni cilj Njemačke mir i stabilnost na zapadnom Balkanu.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.