POD SANKCIJAMA BRITANIJE

Kongres Bošnjaka pisao zvaničnicima SAD: Ozbiljno smo zabrinuti zbog dolaska Cvijanović, pristalice Putinovog režima

Tražimo da Ministarstvo trezora SAD odmah doda gospođu Cvijanović na listu posebno određenih državljana i osoba za blokiranje, navela je Porča

Porča: Zbunjeni smo nedosljednošću između vanjskopolitičkih stavova SAD prema BiH. Avaz

Piše: A. Č.

23.7.2022

Selma Porča nova izvršna direktorica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike obratila se pismom Američkim zvaničnicima od strane organizacija i pojedinaca u SAD-u povodom prijema predsjednice RS Željke Cvijanović.

Njeno pismo prenosimo u cijelosti:

Pišemo kako bismo izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog dolaska Željke Cvijanović, predsjednice bh. entiteta Republike Srpske, ove sedmice u SAD. 

Zbunjeni smo nedosljednošću između vanjskopolitičkih stavova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prema Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi, dok dozvoljavaju gospođi Cvijanović da slobodno uđe u SAD i sastane se sa američkim zvaničnicima. 

Dobro je dokumentovano da je gospođa Cvijanović glasna pristalica režima ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove ničim izazvane invazije na Ukrajinu. Ona je sankcionisana od strane vlade Velike Britanije (što uključuje i zabranu putovanja) zbog namjernog podrivanja demokratskih institucija u Bosni. 

Zabraniti ulazak

Ohrabrena od strane predsjednika Putina, njeno nepromišljeno ponašanje ugrožava stabilnost i sigurnost širom jugoistočne Evrope. Ona dosljedno veliča osuđene ratne zločince i otvoreno negira genocid, od kojih je svaki Ured visokog predstavnika uz podršku SAD-a i Evropske unije stavio van zakona. Dozvoliti takvoj osobi da slobodno uđe u Sjedinjene Države i sastane se sa njenim zvaničnicima je neshvatljivo i treba odmah prestati.

S tim u vezi, tražimo od Vlade SAD-a da poduzme sljedeće radnje:

1. Slično postupanju britanske vlade, zatražiti da Ministarstvo trezora Sjedinjenih Američkih Država odmah doda gospođu Cvijanović na listu posebno određenih državljana i osoba za blokiranje;

2. Slično postupanju britanske vlade, zatražiti da State department SAD odmah zabrani ulazak gđi Cvijanović u Sjedinjene Američke Države; i

3. Zahtjev da svi zvaničnici Sjedinjenih Država, izabrani ili na drugi način, odmah otkažu sve zakazane sastanke sa gospođom Cvijanović;

Dodikova desna ruka

Vlada SAD je poduzela slične radnje i protiv drugih pojedinaca iz RS-a, među kojima je, prije svega, Milorad Dodik, koji je predsjednik političke stranke kojoj pripada gospođa Cvijanović. 

Dodikova lojalnost predsjedniku Putinu je dobro poznata i bila je u potpunosti prikazana tokom njihovog posljednjeg susreta 18. juna 2022. godine u Rusiji. Gospodin Dodik nastavlja blokirati sankcije Rusiji na bosanskohercegovačkom državnom nivou i spriječio je Bosnu da se pridruži SAD-u i njenim evropskim saveznicima u njihovom provođenju. 

Gospođa Cvijanović je desna ruka gospodina Dodika i poručnik od najvećeg povjerenja. Dozvoljavanjem njenog ulaska u SAD, dozvoljavamo političkom savezniku predsjednika Putina da se sastane sa američkim zvaničnicima i izvrši utjecaj na njih. Propust da se gore navedene radnje preduzmu hitno i brzo, samo će ohrabriti druge pro-putinske, secesionističke elemente, unutar RS i šire, da djeluju slično i ozbiljno će potkopati napore američke vlade i njene vanjskopolitičke inicijative u Bosni i Hercegovini i u jugoistočnoj Evropi - navodi se u pismu.

Dio pisma koje je upućeno američkim senatorima. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.