SVE SPREMNO

SAD šire spisak sankcija: Ko će od Bošnjaka na crnu listu!?

Američka administracija, predvođena predsjednikom Bajdenom, odlučna je stati nakraj svim pojedincima koji krše dejtonski ustav i učestvuju u korupciji

Crna lista: Ko je sljedeći. Avaz / AP / Pixsell / Twitter

Danijal Hadzovic

20.11.2023

Ministarstvo finansija SAD objavilo je prošle sedmice nove sankcije koje se odnose Balkan, a na njima se našlo nekoliko imena iz Bosne i Hercegovine. Pod sankcijama je, tako, i ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić.

Mnoga imena

Osim njega, na crnoj listi su sada i Savo Cvijetinović zvani Tigar iz Bijeljine te Duško Perović, šef predstavništva RS u Moskvi.

Peroviću su izrečene sankcije zbog posredovanja u komunikaciji između Milorada Dodika i Rusije.

Na ovaj način navedeni se pridružuju neslavnoj listi na kojoj se iz BiH, između ostalih, nalaze još i Milorad Dodik, Radovan Višković, Miloš Bukejlović, Alen Šeranić, Igor i Gorica Dodik, Milan Tegeltija, Željka Cvijanović, Nenad Stevandić, ali i Fadil Novalić, Marinko Čavara, Mirsad Kukić, Asim Sarajlić, Gordana Tadić, Diana Kajmaković...

No, ovo svakako nije kraj spiska onih koji su dospjeli na crnu listu vodeće sile svijeta. Prema pouzdanim informacijama kojima raspolaže „Avaz“, ova lista uskoro će dodatno biti proširena, a na njoj bi se mogli naći i neki od najviših bošnjačkih funkcionera.

Američka administracija, predvođena predsjednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden), odlučna je stati nakraj svim pojedincima koji krše dejtonski ustav, destabiliziraju državu ili učestvuju u krupnim koruptivnim radnjama.

Naš saveznik

Ipak, postoji bitna razlika u percepciji sankcija između bošnjačkih i srpskih političara. Dok politika iz RS, s neskrivenim simpatijama prema Rusiji i Putinovom režimu, navedene sankcije nastoji iskoristiti da sebe prikaže kao junake koji se suprotstavljaju američkom imperijalizmu i samovolji u ovoj zemlji, Bošnjaci su svjesni da su Sjedinjene Države najvažniji bh. saveznik. Ali ima i onih koji su otvoreno protiv odluka Zapada i SAD i koji opravdavaju poteze onih koji su na listi zbog korupcije.

Jasna poruka

U tom smislu, dospijevanje na američku crnu listu trebalo bi biti definitivan znak svakom bošnjačkom političaru da se povuče sa scene i ne ugrožava poziciju vlastitog naroda i zemlje zbog prizemnih ličnih interesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.