SVE DUŽI SPISAK

Američke sankcije zbog korupcije i podrivanja države i njenih institucija: Ko su crnolistaši iz BiH

Sve izvjesnije su i najave da će primjer SAD slijediti i EU

Spisak crnolistaša iz BiH postaje sve duži. Avaz / AP / Pixsell / Twitter

H. J. I. - Al. B.

2.8.2023

Umiješani u korupciju, rušioci Dejtonskog sporazuma, ratni zločinci, osumnjičeni za razna krivična djela nalaze se na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

Imena Željke Cvijanović, člana Predsjedništva BiH, Nenada Stevandića, predsjednika NSRS, Radovana Viškovića, premijera RS, i Miloša Bukejlovića, ministra pravde RS, od ponedjeljka su dio sve dužeg spiska bh. zvaničnika kažnjenih od administracije SAD.

Ugrožavaju BiH

Sankcije najbližim saradnicima ranije sankcioniranog Milorada Dodika, predsjednika RS i SNSD-a, uvedene su od Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) ministarstva finansija SAD, a zbog njihove odgovornosti u procesu donošenja zakona u NSRS kojima se opstruira provedba Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Zbog podrivanja državnih institucija predsjednik RS Milorad Dodik je na američkoj crnoj listi od 5. januara prošle godine.

Petorka iz RS dio je liste s desetinama pojedinaca, preduzeća i organizacija koje je američka administracija sankcionirala do danas.

Na listi su i Alen Šeranić, bivši ministar zdravstva RS, Slobodan Stanković, vlasnik firme “Integral Inženjering”, Dragan Stanković, direktor Uprave za geodetske poslove RS, Marinko Čavara, tadašnji predsjednik FBiH, Diana Kajmaković i Gordana Tadić, državne tužiteljice, Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTV-a, Osman Mehmedagić, bivši direktor OSA-e, Fadil Novalić, bivši premijer FBiH, Asim Sarajlić, član SDA i tadašnji delegat u Domu naroda BiH, Amir Zukić, bivši generalni sekretar SDA.

Milorad Dodik - Avaz
Željka Cvijanović - Avaz
Nenad Stevandić - Avaz
Radovan Višković - Avaz
Miloš Bukejlović - Avaz
+16

Na crnoj listi su i Nikola Špirić, visoki funkcioner SNSD-a, Mirsad Kukić, tadašnji predsjednik PDA, Milovan Bjelica, načelnik Sokoca, Dragan Spasojević, Dragomir Vasić, Savo Krunić, Edin Gačanin narkobos, Naser Keljmendi, narkobos, i drugi. Sankcije SAD na snazi su i kada je u pitanju SDS.

Većinu sankcija provodi američko ministarstvo finansija, ali ih mogu izreći i Stejt department, pa i ministarstvo trgovine uz odobrenje predsjednika SAD. Pomoć optuženima za ratne zločine, kriminal i korupcija, ugrožavanje Dejtonskog sporazuma i države BiH, povodi su njihovog izricanja.

Šta čeka pravosuđe

Sankcije inicirane korupcijom i kriminalom rezultiraju prvenstveno zabranom putovanja u SAD. Sankcije koje objavljuje Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) ministarstva finansija SAD usmjerene su na imovinu, pa imovina sankcioniranih koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD mora biti blokirana i prijavljena OFAC-u. Zabranjene su sve transakcije državljana SAD sa sankcioniranima, a finansijske institucije i drugi subjekti koji posluju sa sankcioniranima mogu i sami biti sankcionirani.

Sve izvjesnije su i najave da će primjer SAD slijediti i EU, odnosno države članice i finansijske institucije, ali i da će sankcije američke administracije biti dodatni povod domaćem pravosuđu da odgovorne i samo procesuira.

Pravna lica

Na crnoj listi SAD su i pravni subjekti. Listu predvodi jedan medij Alternativna televizija iz Banje Luke.

Pod sankcijama su i firma “Integral Inženjering” iz Laktaša, firma “Bio Corporation”, hotel “Casa Grande“, “Puma Security”, “Benevolence international foundation”, islamske organizacije i udruženja “Al Furqan”, “Al-Haramain $ Al Masjed Al-Aqsa charity foundation: Bosnia branch”, “Al-Haramain Islamic Foundation”, “Bosanska idealna futura”, “Global relief foundation”, “Revival of Islamic heritage society”, “Taibah International: Bosnian branch”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.