MINISTAR ZDRAVSTVA RS

Šeranić: Nastavljam sa svojim poslom, ne želim jadikovati

Bilo bi interesantno da se vidi šta će biti i sa onim ko je donio i obrazlagao taj zakon, poručio je Šeranić

Alen Šeranić. AGENCIJE

A. O.

7.6.2022

Ministar zdravstava i socijalne zaštite RS Alen Šeranić poručio je danas u Banjoj Luci da je njegov zadatak da nastavi da radi sve ono što mu je u opisu posla te da od toga neće odustati uprkos sankcijama SAD.

- To je teret i breme koje nosim. Ne želim jadikovati, niti pitati da li je pravedno ili ne, to uopće nije bitno, takva je ova zemlja kakva jeste, a moje je da radim i obavljam redovne aktivnosti - rekao je Šeranić novinarima.


Važeći zakon

On je podsjetio da je u RS 2001. godine donesen Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, koji je bio važeći, ali ne i primjenjivan, u trenutku kada je donesen zakon na nivou BiH.

- Bilo bi interesantno da se vidi šta će biti i sa onim ko je donio i obrazlagao taj zakon. Upravo smo ovim zakonom iz 2021. godine taj zakon stavili van snage - rekao je Šeranić.

On je napomenuo da je Ministarstvo zdravlja pripremalo zakon, da je taj akt dobio mišljenje ministarstava i republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, da ga je Vlada usvojila, a potom i parlament, nakon čega je prolazio kroz Vijeće naroda i Ustavni sud, a potom je predsjednik RS potpisala ukaz.


Ugrožavanje stabilnosti

- I onda je Alen Šeranić označen kao etnonacionalista vezano za donošenje zakona - kaže Šeranić.

SAD su uvele sankcije ministru zdravlja RS Alenu Šeraniću i predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari zbog postupaka za koje Vašington navodi da ugrožavaju stabilnost regiona.

Iz Ministarstva finansija SAD navode da potezi Šeranića jačaju destabilizirajuće secesionističke aktivnosti lidera u RS Milorada Dodika, koji ima podršku Rusije.

U objavi se navodi da je on to učinio promovisanjem zakona o osnivanju agencije RS za nove lijekove, čime se potkopava državna agencija sa istom ulogom. Taj zakon još nije stupio na snagu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.