SAZNAJEMO

Amerika proširuje spisak odgovornih za korupciju: Nova imena na crnoj listi SAD!?

Na proširenoj listi, kako stvari stoje, trebale bi se naći najmanje dvije osobe, ali za sada nije poznato o kome se radi

Stejt department: Ništa ne prepuštaju slučaju. Avaz

Piše: M. Aščić

22.8.2022

Sjedinjene Američke Države (SAD) mogle bi u narednih nekoliko dana, moguće već i početkom septembra, donijeti novu odluku o proširenju američke crne liste za neodgovorne pojedince u Bosni i Hercegovini zbog korupcije, ali i antidejtonskog i antiustavnog djelovanja koje je sve izraženije proteklih mjeseci, saznaje „Avaz“.


Agilni Marfi

Stejt department, kako nam je potvrđeno, uveliko prati razvoj situacije u BiH, a u tome im značajno pomažu i Ambasada SAD u BiH i agilni ambasador Majkl Marfi (Michael Murphy), koji je već nekoliko puta oštro reagirao kroz zvanična saopćenja Ambasade SAD, poslavši tako jasne poruke šta misli o potezima pojedinaca na vlasti, prije svega onih iz SDA i HDZ-a.

Ambasada SAD je oštro reagirala na izjave Bakira Izetbegovića, lidera SDA, o prebrojavanju, kao i Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, o teritorijalnoj reorganizaciji BiH.


Stejt department: Ništa ne prepuštaju slučaju. Agencije

Na proširenoj listi, kako stoje stvari, trebale bi se naći najmanje dvije osobe, prije svega zbog korupcije. Za sada nije poznato o kome se radi i jesu li zvučna imena iz svijeta politike ili bh. pravosuđa, ali je važno da SAD prate stanje u BiH i uvode sankcije za neodgovorne pojedince i politike koje ih slijede.

Ovo je, prije svega, vjetar u leđa i Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt), iza čijih odluka jasno stoji Vašington i podržava njegove poteze kada su u pitanju bonske ovlasti.


Više osoba

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države, odnosno ministarstvo finansija ove zemlje, stavile su na listu sankcija prije dva mjeseca Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH, te Alena Šeranića, ministra zdravlja RS.

Prije toga sankcije su uvedene i Asimu Sarajliću, delegatu Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH (SDA), kao i Gordani Tadić, bivšoj glavnoj državnoj tužiteljici. Na listi su se našli i Mirsad Kukić, Milan Tegeltija, bivši čelnik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kao i Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH.

Čeka se Velika Britanija

Saznajemo da bi američke sankcije mogla slijediti i Velika Britanija. Ova zemlja je u aprilu uvela sankcije Dodiku, ali i Željki Cvijanović, predsjednici Republike Srpske, zbog destabilizirajućeg djelovanja u Bosni i Hercegovini, objavilo je tada britansko ministarstvo vanjskih poslova. Velika Britanija mogla bi, također, uvesti sankcije za nekoliko osoba povezanih s antiustavnim djelovanjem, a koje ne dolaze iz manjeg bh. entiteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.