OBRAZLOŽIO RAZLOGE

Advokat Senad Bilić: Neću večeras na proteste, ovo mi liči na poziv očajnika

Advokat Senad Bilić. Facebook

H. J. I.

25.7.2022

Advokat Senad Bilić oglasio se na svom Facebook profilu i obrazložio zašto neće prisustvovati večerašnjim mirnim protestima ispred OHR-a, povodom najavljene odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) u vezi s izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. 

- Prije svega zbog činjenice da ne znam protiv čega se protestuje? Protiv nečega što će tek biti objavljeno i čiji sadržaj ne znam? Meni ovaj poziv više liči na poziv očajnika, koji nakon trideset godina vlastitih propalih politika pokušavaju da se sakriju iza leđa naroda i svu svoju krivicu, nerad i neznanje prebace na hladne, proračunate i prije svega praktične službenike OHR-a. 


"Nemoj Šmite molimo te"

Protestuje se, a ustvari se kuka i moli - nemoj Šmite molimo te. Ja neću nikoga da molim. Izabrani političari su bili dužni da do ovakve situacije ne dođe! Kako smo se doveli u ovakvu situaciju, pita se vođa SDP-a čika Nerko Nikšić? Čovjek koji je manje više trideset godina u politici i na čelu tzv. opozicione partije. Pa čika Nerko između ostalog i tako što ste Vi, kao premijer Vlade FBiH zaposlili rođenog brata u Javno preduzeće Autoceste FBIH u vlasništvu Federacije BiH!

Vi danas pozivate na proteste da brat ostane na poslu ili iz drugih razloga? Čika Nerko, kao opozicija niste pozvali na proteste zbog totalne propasti svih segmenata društva, zbog toga što smo i zvanično najsiromašnija zemlja u Evropi, zbog talasa poskupljenja, inflacije, da ne nabrajam više. Ne, Vi pozivate na proteste zbog još neobjavljenih izmjena Izbornog zakona???


"OHR je tu samo izvođač radova"

Vi i drugi pozivari znate kakve će izmjene biti ? Da li su današnji protesti protiv izmjena, ustvari želja da se zadrži sadašnje stanje? Sada nam je dobro? Da se razumijemo protiv sam etničkih podjela, protiv sam definisanja ljudi isključivo po etničkom kriteriju. Daj Bože da nam sve Jevreji budu u vlasti a mi imali standard Izraela. To se neće desiti jer omču iz Dejtona neće skinuti niko nego mi sami. OHR je tu samo izvođač radova. Niste u stanju da se dogovorite, iako je vaša dužnost da se dogovarate, jer politika je umjetnost mogućeg.

Svaki pokušaj dogovora sa HDZ ste proglasili izdajom. U tom slučaju nažalost idu Bonske ovlasti. Ja i? Napunili ste izborne liste ljudima čiji je jedini kvalitet potrebna etnička pripadnost, a sve kako bi njihovim pozicioniranjem na visokim mjestima ispunili etnički princip, ušli u Parlamente, dobili doznake iz budžeta i uhljebili što više svojih članova. Gdje su tu ostali građani za koje se kao borite? U pravu postoji izreka da je u postupku bolje tanko poravnanje nego debela presuda.Niste htjeli tanko poravnanje- dogovor, glumili ste velike državnike, bojkotovali pokušaje dogovora, sada ćete dobiti debelu presudu, ma koliko protestirali. Nažalost - napisao je Bilić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.