ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Džaferović u oproštajnu posjetu primio ambasadoricu Njemačke

Razgovarano je o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini

A. O.

26.7.2022

Uber i Džaferović. PREDSJEDNIŠTVO BIH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio u oproštajnu posjetu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke Margret Uber (Uebber).

Razgovarano je o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a posebna pažnja posvećena je najavama o nametanju Izbornog zakona od strane OHR-a.


Neizbalansirane izmjene

Predsjedavajući Džaferović kazao je da nije dobro da visoki predstavnik nameće neizbalansirane izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona kako bi udovoljio zahtjevima samo jedne političke stranke.

Džaferović je rekao da su se lideri političkih stranaka u sporazumu potpisanom sa predsjednikom Evropskog vijeća Šarl Mišelom (Charlesom Michelom) dogovorili da će se razgovori o ograničenim ustavnim i izbornim reformama nastaviti šest mjeseci nakon izbora i formiranja vlasti na svim nivoima, te potkopavanjem ovog dogovora OHR dovodi u pitanje kredibilitet Evropske unije u BiH.


Diskriminatorne izmjene

Džaferović je podcrtao da neizbalansirane i diskriminatorne izmjene mogu nanijeti štetu Uredu visokog predstavnika kao instituciji koja je, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, neophodna Bosni i Hercegovini za funkcioniranje.

Razgovarano je o evropskom putu Bosne i Hercegovine, kao i perspektivama za stjecanje kandidatskog statusa za BiH.

Džaferović je zahvalio ambasadorici Uber na angažmanu u Bosni i Hercegovini i poželio joj dobro zdravlje i uspjeh na profesionalnom i ličnom planu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.