DANAS U SARAJEVU

Martić i direktor Caritasa Švicarske za BiH potpisali Memorandum o razumijevanju

U tom svijetlu je i podrška projektima Caritasa Švicarske koji nastoji kreirati prepoznatljivu ulogu, kazao je Martić

Martić i Bronkal. vlada fbih

A. O.

26.7.2022

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i direktor Caritasa Švicarske za Bosnu i Hercegovinu Daniel Bronkal potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju između Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Caritasa Švicarske (CACH).

Ovaj memorandum, saopćeno je iz federalnog ministarstva, predstavlja sporazum u oblasti energetske učinkovitosti i obnovljive energije u okviru svojih nadležnosti, a potpisnici su suglasni da će ojačati i koordinirati svoje napore u borbi protiv globalnih klimatskih promjena i rješavanju njihovih štetnih posljedica. U Memorandumu je navedeno da će na taj način podržati mehanizme koji ublažavaju osjetljivost od klimatskih promjena, što uključuje procjenu rizika, promoviranje sigurne, čiste i efikasne energije, te stimuliranje tranzicije ka održivoj lokalnoj ekonomiji s niskim emisijama ugljika.


Borba protiv efekata

Tom prilikom ministar Martić je istaknuo kako je borba protiv efekata klimatskih promjena, smanjenje energetskih potreba i štetnih emisija konstantna strategija Federalnog ministarstva prostornog uređenja, te da se ista ogleda u podršci promociji primjene obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, kao i edukaciji i podizanju svijesti o ovim temama.

- U tom svijetlu je i podrška projektima Caritasa Švicarske koji nastoji kreirati prepoznatljivu ulogu u ovom sektoru donoseći uvijek novosti i praktične primjere demonstracijom primjene učinkovitije potrošnje energije korištenjem inovativnih rješenja - poručio je ministar Martić.


Rastući troškovi

Direktor Caritasa Švicarske za BiH Daniel Bronkal je naglasio kako su rastući troškovi energije pojačani trenutnom globalnom krizom, te kako donose potrebu za efikasnijom potrošnjom energije i čine ga važnijim nego ikada ranije.

Dodao je da je partnersko djelovanje nastavak podrške aktivnostima Caritasa Švicarske kojima je u prethodnom periodu, uz finansijsku podršku Ministarstva, izvršena provedba mjera energetske efikasnosti na 13 školskih objekata, ugradnja osam toplotnih pumpi i dva kotla na biomasu kao zamjena za prethodne na ugalj, kao i instaliranje šest solarnih sistema za pripremu potrošne tople vode.

Potpisivanju Memoranduma su prisustvovali pomoćnik ministra Zdravko Buljeta i projekt menadžer Caritasa Švicarske Fuad Imamović, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.