MOSTAR

Javne prezentacije o pristupačnosti gradova za osobe s invaliditetom

Kada je riječ o Trebinju, prezentacije će biti prikazane u Kulturnom centru u petak, 2. juna, u 10 sati

Mostar. Twitter

FENA

29.5.2023

Caritas Bosne i Hercegovine, zahvaljujući podršci Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, organizira javne prezentacije o pristupačnosti 15 lokalnih zajednica u BiH, koje će se održati u Prijedoru, Banjoj Luci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Foči, Višegradu, Vogošći, Bihaću, Travniku, Tuzli, Livnu, Mostaru, Goraždu i Brčkom.

Prezentacije će biti održane u Livnu u hotelu "Novitas", u srijedu, 31. maja, u 10 sati, zatim u Mostaru u Centru "Sveta obitelj" u četvrtak, 1. juna u 13 sati, najavljeno je iz Caritasa BiH.

Kada je riječ o Trebinju, prezentacije će biti prikazane u Kulturnom centru u petak, 2. juna, u 10 sati.

Na javnim prezentacijama će biti prezentirani rezultati analize o pristupačnosti lokalnih zajednica za osobe s invaliditetom.

Analizu pristupačnosti je radilo 15 osoba s invaliditetom iz 15 lokalnih zajednica te je prikupljen obiman materijal s više od 220 analiziranih objekta. U svakom mjestu će se prikazati rezultate analize u prosjeku 14 objekta iz te lokalne zajednice.

"Pristupačnost je jedno od temeljnih prava za osobe s invaliditetom definirano u članku 9 Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda: Osobe s invaliditetom imaju pravo pristupa građevinama, putevima, prijevozima, otvorenom i zatvorenom prostoru, informacijama, komunikacijama i uslugama, kako u urbanim tako i u ruralnim sredinama", poručili su organizatori.

Projekt Access – pristupačnost za osobe s invaliditetom finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, a provodi Caritas Bosne i Hercegovine.

Cilj projekta je doprinos unapređenju pristupačnosti za osobe s invaliditetom. U sklopu projekta u toku je Javna kampanja  naziva "Pristupačno okruženje za sve. Bez prepreka!", zaključeno je u najavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.