ODZVONILO GUŽVAMA

Neumljani, napokon, dišu punim plućima

Neum neće izgubiti nijednog gosta, a niko neće ostati bez posla, poručuje Krešić

Neum danas: Nema zastoja i gužvi na magistrali. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

30.7.2022

Po četiri sata čekamo na graničnim prijelazima s Hrvatskom, a prema unutrašnjosti BiH imamo koziji put. Niko nas ne čuje! Ovo su prije tačno pet godina uzvikivali Neumljani, koji su zbog nesnošljivih gužvi i prometnih čepova kroz svoj grad, pogotovo tokom turističke sezone i uopće prometne izolacije, blokirali Jadransku magistralu u centru Neuma.


Bez policajaca

Danas, pet godina kasnije, u Neumu, napokon, dišu punim plućima, kako su to, gotovo jednoglasno, ocijenili naši sagovornici u ovom jedinom bh. gradu na moru.

Jer otvorenjem Pelješkog mosta i njegovim puštanjem u promet, s jedne strane, a s druge potpunim stavljanjem u funkciju ceste Stolac – Neum naš grad na moru se prometno rasteretio.

- Mi smo odahnuli i hvala Bogu da se napravio most, ali i cesta. Evo, prvi put nakon otvorenja Pelješkog mosta na magistrali nema policajaca da reguliraju promet. Jer to je bilo nesnošljivo. Mi na to gledamo pozitivno u svakom smislu - kazala nam je Ankica Bogdanović, voditeljica Turističkog ureda u Neumu.


Krešić: Vidljivo rasterećenje. Avaz

Davor Krešić, poznati neumski hotelijer, iznosi kako ne smijemo zaboraviti da je smisao turizma kvalitetan život lokalnog stanovništva.


Već vidljivo

- Nama će život tokom sezone biti podnošljiviji, a Neum, zasigurno, neće izgubiti nijednog gosta. Kako zbog Pelješkog mosta tako jednako zbog ceste Stolac – Neum, rasterećenje je vidljivo. Istina je da će pad prometa osjetiti objekti uz magistralu, ali, pazite, izgradnja Pelješkog traje godinama i oni su se za to pripremili. Na koncu, niko ni u toj priči neće ostati bez posla - istaknuo je Krešić.


Prometni čepovi: Ova slika postaje prošlost. M. Smajkić

U osvrtu na dosadašnji tok sezone, Krešić nam je kazao da su hotelijeri, generalno, zadovoljni, ali da blagi pad prometa imaju privatni iznajmljivači iz razloga otvaranja tržišta u Evropi.

- Juni je bio bolji nego lani, a juli je odličan. Dobre su najave i za avgust, ali i za podsezonu, koja će, vjerujemo, za 40 do 50 posto biti bolja nego lani. Možda nećemo dostići brojke iz 2019. godine, ali finansijski, sigurno, hoćemo - kazao nam je Krešić.


Više pozitivnog

I neumski načelnik Dragan Jurković mišljenja je da će puštanje u promet Pelješkog mosta Neumljanima donijeti više pozitivnog nego negativnog. Uz prometno rasterećenje, i turisti koji se ipak odluče u Neum preko graničnih prijelaza izbjeći će višesatna čekanja, kao i Neumljani koji gravitiraju bolnicama u Metkoviću ili pak Dubrovniku.

S druge strane, cestom Stolac - Neum u Neum stiže sve više domaćih turista, dok Neumljani, napokon, normalno mogu putovati do unutrašnjosti BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.