ŠPANSKI PREMIJER

Sančez: Španija pruža podršku BiH na njenom EU putu

2020. sam htio doći u Srebrenicu i htio bih iskoristiti ovu situaciju da iskažem svoje žaljenje zbog toga događaja. Moja posjeta je podrška Vlade BiH i regiji, istakao je

Sančez: Ovo je dobra šansa, ove jeseni, treba se iskoristiti i mi ćemo pružiti podršku. A. Kukić

Piše: A. Kukić

30.7.2022

Nakon sastanka premijera Španije Pedra Sančeza (Sanchez) sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom uslijedilo je obraćanje novinarima.

Nakon predsjedavajućeg Predsjedništva Šefika Džaferovića, medijima se obratio Sančez. Zahvalio se na gostoljubivosti i rekao da mu je zadovoljstvo doći jer je lično i sentimentalno povezan sa BiH.

- 2020. sam htio doći u Srebrenicu i htio bih iskoristiti ovu situaciju da iskažem svoje žaljenje zbog toga događaja. Moja posjeta je podrška Vlade BiH i regiji - rekao je Sančez.


Istakao je da je intenzivirana saradnja sa zapadnim Balkanom.

- EU treba što prije pružiti šansu drugim državama. Španija pruža podršku BiH na ulasku u EU. Ovo je dobra šansa, ove jeseni, treba se iskoristiti i mi ćemo pružiti podršku - naglasio je Sančez.

Kazao je da je potrebno da se usvoje zakoni koji još nisu usvojeni i da izbori u oktobru trebaju biti dobro održani i da se vlade demokratski izaberu.

- Zemlja mora biti odgovorna i tri stvari sam trazio od lidera: da se smanji tenzija, trenutna retorika podjela, treba se vratiti institucijama, vratiti dijalogu i na kraju da se građani i njihovi interesi stave ispred svega. Moraju se reforme napraviti da bi građani bolje živjeli - poručio je Sančez.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.