VEČERAS SVEČANO OTVARANJE

Uz vatromet i koncert Halida Bešlića počinje goraždanski Festival prijateljstva

Manifestacija, koja je po prvi put organizirana 1997. godine, okupit će veliki broj učesnika iz nekoliko država

Piše: A. Bajramović

1.8.2022

Promenadni koncert članova Duhačkog orkestra iz Travnika u pratnji mažoretkinja iz Kiseljaka koji je u popodnevnim satima uljepšao atmosferu na ulicama Goražda uvod je u noć svečanog otvaranja 25. internacionalnog Festivala prijateljstva

Manifestacija koja je po prvi put organizirana 1997. godine i ove godine će, kroz različite kulturne, umjetničke i muzičke sadržaje, u Goraždu okupiti veliki broj učesnika iz nekoliko država.

Na platou ispred Centra za kulturu već je otvoren Ljetni sajam knjige, a u Zavičajnom muzeju izložba "Tri života sarajevske Hagade" Zemaljskog muzeja iz Sarajeva.

Otvorena je i "Bosanska avlija" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Otvorena je i "Bosanska avlija" - Avaz
Dnevni avaz
+13

Uoči svečanog otvaranja festivala svoja vrata otvorila je i "Bosanska avlija", sadržaj namijenjen promociji tradicije, kulture i gastronomske ponude ovog kraja, dok će u Gradskoj galeriji biti otvorena i izložba djela nastalih na Internacionalnoj likovnoj koloniji "Nije prijateljstva 2021".

Svečano otvaranje Festivala prijateljstva, uz vatromet i podizanje festivalske zastave na jarbol, planirano je za 20:15 sati.

U programu otvaranja, pored ostalih, planirani su nastupi učesnica dječijeg festivala "Šta se pjesmom sanja" Adele Obuće i Hane Sijerčić, učenika Osnovne muzičke škole "Avdo Smajlović" Ronija Bakera, a bit će izveden i performans "Goražde, grad ljubavi, sjećanja, prijateljstva". Festival će svečano otvoriti ambasadorica Francuske u BiH Kristin Tudik (Christine Toudic) i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

U muzičkom dijelu programa prve festivalske noći nastupit će Aziz Gluščević Zisko, "Balkanerosi" iz Sarajeva, te bh. muzička legenda Halid Bešlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.