SAOPĆENJE

HDZ BiH nakon izjave reisa: Želimo mir i suživot, ne prebrojavanje

Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna i jednakopravna naroda gdje je legitimno predstavljanje ugrađeno u cjelokupan politički sistem, od takvih poruka i pozivanja na Ustav BiH nećemo odustati, navode iz HDZ-a

Reakcija Dragana Čovića na izjavu reisa. ef. Kavazovića. DENIS KAPETANOVIĆ / PIXSELL / DEJAN RAKITA / PIXSELL

S. S.

3.8.2022

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH izražava žaljenje zbog izjava uvaženog reisa Kavazovića u kojima spominje našu političku stranku u kontekstu kakvom je izašao danas u javnost. Nazivati poruke HDZ-a BiH "discipliniranjem" je pogrešna i djeluje kao etiketa. Takve navode jasno i nedvosmisleno odbacujemo jer ne doprinose razumijevanju i međusobnom uvažavanju, navodi se u saopćenju HDZ-a.

Dodaju da je HDZ BIH demokršćanska politička stranka koja baštini zapadne vrijednosti utemeljene na kršćanstvu te da kao politička stranka shvataju islam kao religiju mira i suživota.

Sekularna multinacionalna država

- Islamska zajednica (IZ) nije i neće biti naš oponent. Dapače, IZ može biti samo naš saradnik i sagovornik za društvene procese u BiH kao multikonfesionalnoj zemlji. Bosna i Hercegovina je sekularna multinacionalna država čija tri konstitutivna naroda imaju izraženu pripadnost religijskom identitetu. To je temelj razumijevanja da bi uopće mogli zajednički kreirati društvene i političke procese - piše u saopćenju HDZ-a te dodaju:

Stoga, još jednom želimo istaknuti našu intenciju da mir i zajednički suživot moraju biti temelj svih naših nastojanja i svog djelovanja. Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna i jednakopravna naroda gdje je legitimno predstavljanje ugrađeno u cjelokupan politički sistem. Od takvih poruka i pozivanja na Ustav BiH nećemo odustati. 

HDZ ne pristaje na agendu prebrojavanja

Kažu da je to njihova odgovornost.

- Prebrojavanje koje se intenzivno zaziva posljednjih dana od strane radikalnih političkih centara u BiH ne može i neće biti agenda na koju Hrvatska demokratska zajednica BiH pristaje. Takve poruke sustavno destabliziraju Bosnu i Hercegovinu, i slobodni smo kazati, krše temelje mira kao trajne kategorije kojoj religije i svi skupa težimo - zaključili su iz HDZ-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.