RATNE FOTOGRAFIJE

U Bužimu otvorene izložbe o herojima oslobodilačkog rata

Načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić je proglasivši izložbe otvorenim zahvalio Fondu Memorijala KS i svim učesnicima u organizaciji svih sadržaja obje manifestacije

H. J. I.

6.8.2022

U Bužimu otvorene izložbe o herojima. Anadolija

U okviru manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2022" i "Slobodarski dan viteškog grada Bužima" danas je u Bužimu otvorena gostujuća izložba Fonda Memorijala Kantona Sarajevo "Heroji oslobodilačkog rata", te izložba fotografija "Sjećanje na bužimske vitezove".

Adil Bešić, Izet Nanić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Nesib Malkić, Safet Hadžić, Safet Zajko, Enver Šehović i Midhad Hujdur, devet istaknutih boraca za slobodu Bosne i Hercegovine, posthumno su odlikovani najvećim ratnim priznanjem - Ordenom heroja oslobodilačkog rata.


Priča o čudu bosanskog otpora

Izložbi o devet heroja koja se sastoji od ratnih fotografija u Centru za kulturu Bužim prisustvovali su brojni građani, predstavnici lokalnih nivoa vlasti te učenici iz više dijelova BiH.

Načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić je proglasivši izložbe otvorenim zahvalio Fondu Memorijala KS i svim učesnicima u organizaciji svih sadržaja obje manifestacije.

Nanić je podsjetio na značaj odbrane Bužima i bihaćkog okruga s aspekta odbrane države Bosne i Hercegovine, ali i s aspekta izvođenja operacije "Oluja" na teritoriji Hrvatske 1995. godine.

Azem Heljić, stručni saradnik za muzejsku postavku i zbirku Fonda Memorijala je podsjetio da manifestacija "Odbrana Bosne i Hervegovine – Igman 2022", kazuje priču o čudu bosanskog otpora, a ove godine su planirane i provedene brojne aktivnosti u skopu manifastije i izvan Kantona Sarajevo.


Sačuvati sjećanje

Cilj izložbe je, kako je rekao, sačuvati sjećanje na devet heroja, dobitnika najvrjednijeg ordena oslobodilačkog rata.

Kako je podsjetio, izložba govori upravo o njima, o devet naših komandanata, koji su pokazali nevjerovatnu hrabrost odigravši veoma važne uloge u odbrani BiH.

Nakon izložbe, u okviru manifestacije u okviru manifestacije "Slobodarski dan viteškog grada Bužima" promovisane su knjige generala Armije RBiH prof. dr. Nedžada Ajnadžića, "Politički i vojni značaj odbrane Sarajeva" i "Odbrana Sarajeva 2".

Manifestacija “Odbrana BiH - Igman 2022”​​​​​​​, koja se održava 22. godinu zaredom, trajat će do 15. augusta 2022, a ovogodišnja se održava pod motom "Opet BiH". Cilj manifestacije je da se na dostojanstven način oda počast svim braniocima Bosne i Hercegovine, svim šehidima i poginulim borcima kako bi se na najbolji način prenijela istina o časnoj odbrani Domovine novim naraštajima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.