SUŠA

Neretva se u Mostaru prepolovila

Stanje nije zabrinjavajuće, tvrdi Mrđen

Piše: M. Smajkić

12.8.2022

Radobolja skoro nestala - Avaz
Radobolja skoro nestala - Avaz
Neretva s Avijatičarskog mosta - Avaz
Neretva s Avijatičarskog mosta - Avaz
Bunski kanali: Mjesto gdje se Buna ulijeva u Neretvu - Avaz
+2

Dugotrajna suša i ekstremna vrućina odrazili su se na vodostaje rijeka u skoro cijeloj BiH.

Tako su sve niži vodostaji rijeka u Hercegovini, gdje je prema podacima Agencije za vodno područje Jadranskog mora, vodostaj rijeke Neretve na hidrološkoj stanici u Glavatičevu iznosio 33 centimetra.

U Mostaru, prema zadnjem mjerenju danas u 12,15 sati zabilježen je vodostaj Neretve od samo 245 centimetara. Redovna odbrana od poplava u Mostaru je, podsjetimo, na 850 centimetara, pa građani komentiraju kako se Neretva „prepolovila“.


Tri centimetra

Nizvodno od Mostara, vrijednosti su sve manje, pa je, naprimjer, u Žitomislićima izmjereno 57 centimetara.

Značajno su niski i vodostaji rijeke Bune, također, pritoke Neretve, čije su vrijednosti u Blagaju 24 centimetra, a u mjestu Buna 56 centimetara.Stolačka Bregava se drži na svega tri centimetra...

Damir Mrđen, direktor Agencije u izjavi za portal „Avaza“ podsjeća na to da problema s niskim vodostajem ima u skoro cijeloj Evropi, gdje je u pojedinim zemljama , poput, Italije stanje dramatično.

Međutim, kako kaže, kod nas stanje nije alarmantno niti zabrinjavajuće.


Nedostatak padavina

- Očito je nedostatak padavina, kao i svugdje, prouzrokovao smanjenje vodostaja i izdašnosti svih izvorišta, ali, ovo stanje nije ekstremno. Nadamo se da će se ovaj sušni period uskoro završiti, a za sada nije ništa ekstremnije u odnosu na neke godine ranije, posebno na vodnom području Jadranskog mora koji je prvenstveno krš i gdje su poznate nam ogromne oscilacije ljeta i zime - objašnjava nam Mrđen.

Navodi i da je ova situacija daleko od one kritične iz 2011.godine, kada je rijeka Neretva na svom izvoru presušila u dužini od nekoliko kilometara.

- Činjenica je da suša jako dugo traje i generalno gledano smanjene su izdašnosti izvorišta i kada bi ovakvo stanje potrajalo, ne daj Bože, još mjesec, mjesec i po, onda bi bilo zabrinjavajuće. Nadamo se da neće potrajati - govori nam on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.