U OKVIRU MISIJE ALTHEA

Iz EUFOR-a za "Avaz": Njemački vojnici dolaze sutra

Danas su dolazili upiti, mi smo samo proslijedili ono što smo poslali i prije sedam dana, za dolazak trupa njemačkih vojnika, rekli su nam iz EUFOR-a

Broj osoblja koji će biti raspoređen je maksimalno 50. EUFOR

Piše: E. Ć.

15.8.2022

Dolazak njemačkih vojnika očekuje se sutra, čime će se broj zemalja učesnica u misiji EUFOR Althea povećati na 20, rečeno je za portal "Avaza".

- Danas su dolazili upiti, mi smo samo proslijedili ono što smo poslali i prije sedam dana, za dolazak trupa njemačkih vojnika. Sutra je ceremonija, koja se održava negdje oko podne. Mi ćemo se nakon toga oglasiti - rečeno je iz EUFOR-a za portal "Avaza".


Broj osoblja koji će biti raspoređen je maksimalno 50. Ovo novo osoblje EUFOR-a će predstavljati dodatni kapacitet u GK EUFOR-a i mreži timova za vezu i posmatranje (LOT timovi) EUFOR-a, koji su na nepristrasnoj osnovi raspoređeni u cijeloj Bosni i Hercegovini.

- LOT timovi su veza EUFOR-a sa lokalnim zajednicama i vlastima. Osoblje LOT timova EUFOR-a živi u lokalnim zajednicama i omogućuje EUFOR-u da održava pozitivne i važne odnose na lokalnom i regionalnom nivou.

Ti timovi također pružaju priliku bh. građanima da budu u kontaktu sa EUFOR-om, što omogućava direktan dijalog između EUFOR-a i bh. građana. Ovaj angažman je još jedan pokazatelj posvećenosti EU stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti svih građana BiH - ranije su naveli iz EUFOR-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.