PROFESOR NA FPN

Akademik Kurtćehajić Šmitu objasnio kako da provodi Dejton

Jeste to bilo nediplomatski, ali često se i diplomatama zna desiti da izađu iz tog okvira u okviru kojeg su naučili da se strogo drže, rekao je o jučerašnjem govoru Šmita u Goraždu

Suad Kurtćehajić i Kristijan Šmit. AGENCIJE

S. S./ Bosnainfo

18.8.2022

Akademik Suad Kurtćehajić, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu i predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban" govorio je za portal "Bosnainfo" o jučerašnjem ponašanju visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), kome je, kao i Incku, također rekao koliko snažno "oružje" ima u svojim rukama u vidu "Bonskih ovlaštenja", kojima u potpunosti može stabilizovati situaciju u Bosni i Hercegovini.

Na početku razgovora za portal Bosnainfo, akademik je kratko prokomentarisao jučerašnji izrevoltirani istup Šmita u Goraždu, gdje je, između ostalog, poručio da mu je svega preko glave.

Kurtćehajić smatra da je njegovo takvo ponašanje rezultat nezadovoljstva i gnjeva koji mu se akumulirao od trenutka kada je preuzeo funkciju visokog predstavnika pa do dana današnjeg.

– Jeste to bilo nediplomatski, ali često se i diplomatama zna desiti da izađu iz tog okvira u okviru kojeg su naučili da se strogo drže – kaže Kurtćehajić.

"Dejton 2" ili dodatne nadležnosti

Sagovornik portala Bosnainfo ističe kako je zapazio Šmitove riječi da nikakav "Dejton 2" ne dolazi u obzir, te je iznio svoje mišljenje da postoje samo dva puta kojima se BiH može kretati i na kraju izvojevati sopstvenu pobjedu kao država.

– Prvi put je baš ono što on ne dozvoljava, a to je nova međunarodna konferencija, nazovite to "Dejton 2" ili kako god hoćete. A drugi put je korištenje odredbe Ustava BiH o dodatnim nadležnostima – pojašnjava Kurtćehajić.

Ocjenjuje da je u Dejtonu napravljena velika greška, jer nakon svega što se dogodilo u BiH, činjenice da su u njoj počinjeni strašni zločini, koji su na kraju rezultirali i genocidom Srebrenici, koji je počinila Vojska RS-a, naša država dobija entitet nazvan RS, čime je očigledno da je počinjeni genocid nagrađen.

– Jedna takva greška koja je napravljena u Dejtonu je toliko velika, da se ne može očekivati da se ona olako popravi nekim drugim sredstvima. Način na koji je BiH ustrojena je pogrešan. Dejton je zaista zaustavio sukobe u BiH, ali je bio katastrofalno rješenje – potcrtava Kurtćehajić.

Napominje kako se stalno najbrojnijem narodu u BiH – Bošnjacima, potcrtava da se trebaju uklopiti u okviru Dejtona.

– Mi danas, i 27 godina nakon Dejtona, imamo dvije velikodržavne koncepcije oličene u politikama Milorada Dodika i Dragana Čovića, i nije se popustilo. Ne treba nikada zaboraviti da je Franjo Tuđman od Herceg-Bosne odustao samo zbog toga što su ga Amerikanci suočili s time da, ako u BiH želi imati treći entitet, morao bi Srbima ponuditi isto rješenje i u Hrvatskoj – rekao je Kurtćehajić.

Ozbiljan apel Šmitu

Upravo iz razloga što je Dejton katastrofalno rješenje za BiH, ocijenio je krajnje neprihvatljivom Šmitovtovu priču da nema govora o novoj međunarodnoj konferenciji o BiH. A u tom slučaju, naglašava, postoji samo jedna mogućnost da se BiH uveže u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma. A tu je neophodno da visoki predstavnik uzme stvari u svoje ruke.

– Ako već neće “Dejton 2”, onda ima samo jedno rješenje, a to je da iskoristi odredbu Ustava BiH o dodatnim nadležnostima, odnosno njen treći dio koji govori da će BiH preuzeti sva ona pitanja potrebna da se očuva njen suverenitet, teritorijalni integritet, politička nezavisnost i međunarodno-pravni subjektivitet – ponovio je akademik Kurtćehajić Šmitu isto ono što je i Incku spočitao u TV duelu 8. septembra 2014. godine.

U tom pogledu se, dodaje profesor, mogu uspostaviti dodatne institucije, te je Šmitu uputio ozbiljan apel da iskoristi ovu odredbu koja dosad nije korištena na adekvatan način.

– Do sada sve nadležnosti koje su date državi BiH, date su na principu saglasnosti dva entiteta. A vrlo malo je urađeno bez te saglasnosti, evo, recimo, bio je to ovaj Inckov Zakon o zabrani negiranja genocida. Ali za davanje drugih nadležnosti BiH nije potrebna entitetska saglasnost, dovoljno je samo da visoki predstavnik procijeni šta joj je potrebno da bi očuvala svoj suverenitet, teritorijalni integritet, političku nezavisnost i međunarodno-pravni subjektivitet – poruka je Kurtćehajića upućena konačnom tumaču civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema njegovim riječima, Šmit može da i policiju, i obrazovanje, i kulturu, i nauku, i sport, i sve druge nadležnosti koje ocijeni da mogu pomoći BiH da se integriše kao država, prebaci na državni nivo.

– Ponovit ću – ova odredba je slovo Dejtona i, ako se već ne ide na novu međunarodnu konferenciju, jedini je način da se BiH integriše kao država. A sve one koji bi se suprotstavljali ovakvim njegovim odlukama i ne bi ih izvršavali, trebao bi sankcionisati “crvenim kartonom” – ističe Kurtćehajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.