ISTRAŽIVANJA

Za prosječnu plaću: Nijemci toče 1.500, a bh. građani 370 litara goriva

Nijemac može kupiti 1.594 litra goriva, Austrijanac 1.511 litara, na začelju liste Turska

E. D. A. / Večernji list

Blagi pad cijena goriva u BiH

Foto: Agencije


Cijene goriva u BiH, nakon onih rekordnih u junu i prvoj polovini jula, u konstantnom su blagom padu. Prošlog mjeseca litar dizela u BiH koštao je i do 3,81 KM. Cijene padaju zahvaljujući svjetskom tržištu, a ne potezima su vlasti, kako je to, primjerice, u susjednoj Hrvatskoj.

Nema mjera

Većina bogatih zemalja donijela je niz mjera kako bi olakšala život građanima koji su na udaru poskupljenja, a kod nas su to bile usputne jednokratne pomoći. I bez posljednje ekonomske krize građani BiH živjeli su znatno lošije od onih u drugim zemljama, a posljednjih mjeseci stanje je postalo neizdrživo.

Infografika prikazuje koliko je litara benzina moguće kupiti s prosječnom plaćom prema Eurostat globepetrolprices.com. SAD, Švicarska i Luksemburg u samom su vrhu, dok su Turska, Rumunija i Bugarska na začelju.

  • Grafika pokazuje koliko je litara moguće kupiti od prosječne plaće

    Grafika pokazuje koliko je litara moguće kupiti od prosječne plaće

    Foto: Pixell


U grafici nema BiH, ali ćemo te podatke uvrstiti u tekst. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za juni 2022. u Federaciji BiH iznosila je 1.115 KM, što je posljednji službeni podatak Federalnog zavoda za statistiku. Za tu plaću, ako uzmemo u obzir da je litar goriva u BiH 3 KM, moguće je kupiti 371 litar goriva. S druge strane, građanin s prosječnom plaćom u susjednoj Hrvatskoj može kupiti 549 litara benzina, dakle 178 više nego građanin s prosječnom plaćom u BiH.

Najviše goriva, s prosječnom plaćom, može kupiti stanovnik SAD – čak 3.080 litara. Švicarac može kupiti 2.672, Nijemac za prosječnu plaću može kupiti 1.594 litra goriva, Austrijanac 1.511 litara, a stanovnik Slovenije 800 litara goriva. Na začelju liste su Turska te dvije članice EU Rumunija i Bugarska. Stanovnik Turske za prosječnu plaću može kupiti 442 litra goriva, Rumunije 393. Ono što je zanimljivo jest da stanovnici jedne članice Evropske unije za prosječnu plaću mogu kupiti manje goriva od građana BiH.

Bugari ispod

Naime, Bugari za prosječnu plaću u toj zemlji mogu kupiti 359 litara goriva. Na osnovu podataka s aplikacije Federalnog ministarstva trgovine, litar dizela u Sarajevu iznosi 3,01 KM. Najviša cijena na benzinskim pumpama u Sarajevu je 3,21 KM. Benzin košta od 2,81 do 3,31 KM. Cijena litra dizela u Banovićima je od 3,11 do 3,16 KM, dok je litar benzina od 2,86 do 3,16 KM.

Iako je na mnogim pumpama u Federaciji cijena dizela iznad 3 KM, prema podacima s aplikacije, jedino je u Čapljini 2,96 KM po litru.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, prije godinu cijena litra dizela bila je 2,16 KM, a benzina 2,28 KM.

Kada je u pitanju državna vlast, još nisu ukinute akcize na gorivo, čime bi naftni derivati bili jeftiniji za oko 40 feninga. Čeka se sjednica Parlamentarne skupštine BiH, tačnije Doma naroda, kako bi se konačno usvojile izmjene Zakona o akcizama.

Mostar, Konjic, Bihać

U Bihaću litar dizela košta od 3,06 do 3,21 KM, slično kao u Sarajevu, dok litar benzina isto košta. U Kiseljaku najniža cijena litra dizela je 3,01 KM, a najviša 3,56 KM. Cijena benzina je od 2,86 do 3,51 KM. U Konjicu dizel košta od 3,11 do 3,21 KM, a litar benzina je od 2,86 do 3,31 KM. U Mostaru dizel košta od 3,06 do 3,31 KM, a litar benzina je od 2,81 do 3,11 KM.

Više o:

Gorivo Cijene
NA VRH

Podijeli članak na