POLJOPRIVREDA TRPI

Nedžad Bićo za "Avaz": Zbog suše se treba proglasiti elementarna nepogoda u BiH

Poljoprivrednici su sada u bezizlaznoj situaciji, jer ono što su imali uložili su u proljetnu sjetvu ili sjetvu silažnog kukuruza da bi imali ishranu za stoku preko zime, rekao je Bićo

Bićo: Velika šteta. AVAZ

Piše: A. Ovčina

23.8.2022

Suša koja je nastala uslijed nedostatka padavina i visokih temperatura pogodila je kako Evropu, tako i Bosnu i Hercegovinu. Poljoprivrednici su zabrinuti.

Kako je za portal "Avaza" kazao predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo suša je mnogo uticala na ovu sezonu.


Osnova u ishrani stoke

- Ukratko utiče vrlo loše i bit će sve lošije.  Urod kukuruza je prepolovljen. Ima parcela gdje je više od pola uništeno. Ima parcela gdje je malo manje stradalo. To su one parcele koje su na većim nadmorskim visinama i one koje su imale navodnjavanje. Međutim, gro kukuruza je uništen i silažni kukuruz je uništen, tako da će to biti jedan lanac ugroženosti – kazao je Bićo.

Dodao je da će stradati stočni fond, jer neće biti hrane za stoku. Kako kaže, farme će se vjerovatno gasiti ili će se prepoloviti stada.

Na pitanje koliko ova situacija otežava osobama koji žive upravo od poljoprivrede, odgovara da im otežava drastično.


Namiriti štetu

- Ljudi su sada u bezizlaznoj situaciji, jer ono što su imali uložili su u proljetnu sjetvu ili sjetvu silažnog kukuruza da bi imali ishranu za stoku preko zime i to je najveći dio koji ide u ishranu stoku. To je silažni kukuruz i kukuruz koji je osnovna komponenta za stočnu hranu – rekao je on.

Istakao je da je suša učinila svoje te zbog toga poljoprivrednici nemaju sredstava da kupe hranu, niti da rade jesenju sjetvu.

- Posljedice će biti teške – kazao je.

Naglasio je da rješenje postoji. Nije takvo da će namiriti kompletnu štetu, ali ipak se može proglasiti elementarna nepogoda i procjena štete i da se građani obeštete da bi mogli nastaviti dalje i kako bi mogli nabaviti hranu koja im je potrebna, jer će u ovoj situaciji to biti jako teško.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.