U TUŽILAŠTVU BIH

Održan strateški forum tužilaca i policijskih agencija o završnim aktivnostima na osiguranju zakonitosti izbora

Na sastanku su glavni tužioci i dužnosnici policijskih agencija predočili informacije o aktivnostima koje se preduzimaju sa ciljem omogućavanja zakonitosti i sigurnosti izbornog procesa

E. Ć.

23.8.2022

Sa održanog sastanka. Tužilaštvo BiH

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, predsjedavao je vanrednim sastankom na strateškom nivou, na kojem su glavni tužioci i direktori i dužnosnici policijskih agencija, sa nivoa Bosne i Hercegovine, oba entiteta FBiH i RS, kao i Brčko Distrikta BiH, razgovarali o mjerama i aktivnostima koje su do sada preduzete radi osiguranja zakonitosti izbornog procesa u BiH.

- Učesnici sastanka analizirali su i usaglasili do sada provedene i preduzete aktivnosti, potrebne radi otklanjanja sigurnosnih prijetnji, koordinacije djelovanja u kriznim situacijama, kao i ispunjenja pravosudnih i sigurnosnih preduslova, potrebnih za uspješno realizovanje izbora u Bosni i Hercegovini, što uključuje spriječavanje nezakonitosti, kao i sankcioniranje i procesuiranje krivičnih djela koja se odnose na izborni proces.

Na sastanku su glavni tužioci i dužnosnici policijskih agencija, također predočili informacije o aktivnostima koje se preduzimaju sa ciljem omogućavanja zakonitosti i sigurnosti izbornog procesa, od samog početka, pa sve do okončanja procesa i konačne objave izbornih rezultata.

Tokom sastanka, dogovorena je intenzivna saradnja i komunikacija svih institucija na razmjeni podataka i informacija, kao i koordinacija budućih aktivnosti, kako bi se uspješno preduzele sve potrebne mjere i aktivnosti radi zaštite zakonitosti i sigurnosti predstojećih izbora 2022. godine - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.