MINISTAR ODBRANE BIH

Podžić u posjetu primio novoimenovanog vojnog izaslanika SAD u BiH

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima Oružanih snaga BiH i izazovima koji stoje pred BiH na putu euroatlantskih integracija

Adams i Podžić. MO BIH

A. O.

26.8.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas je u posjetu  primio novoimenovanog vojnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadira Erika Adamsa (Erica).

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima Oružanih snaga BiH i izazovima koji stoje pred BiH na putu euroatlantskih integracija, posebno u kontekstu političkih okolnosti u BiH, ali i cijeloj Evropi. 

Ministar Podžić je izrazio zahvalnost na velikoj pomoći koju SAD kao strateški partner pruža Bosni i Hercegovini i njezinim Oružanim snagama.


Sa održanog sastanka. mo bih

Kao jedan od značajnih koraka na tome polju, ministar je naglasio predstojeće završno ocjenjivanje Bataljonske borbene skupine lake pješadije Oružanih snaga BiH, koja je deklarirana u budućnosti biti na raspolaganju za NATO-ov bazen snaga, koje bi bile spremne učestvovati u budućim mirovnim operacijama širom svijeta, kao i za učestvovanje u NATO vježbama. Ministar Podžić je posebno izrazio zahvalnost SAD-u na spremnosti za pomoć u daljem razvoju helikopterskih sposobnosti OS BiH, koji su važan element u podršci koju OS BiH pružaju civilnim institucijama BiH u vremena prirodnih nepogoda.

Brigadir Adams je zahvalo ministru Podžiću na toplom prijemu te izrazio uvjerenje da će SAD nastaviti snažno pomagati Bosni i Hercegovini na njenom evroatlantskom putu. Posebno je istaknuo spremnost na podršci daljeg razvoja sposobnosti OS BiH, i njihovoj interoperabilnosti sa snagama NATO-a.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.