MINISTARSTVO ODBRANE

Podžić i Mašović sa predstavnicima delegacije Njemačke: Razgovarano o vojnoj saradnji, EU i NATO putu BiH

Razgovaralo se i o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Evropi te njenom utjecaju na Bosnu i Hercegovinu i ostale zemlje zapadnog Balkana, posebno u kontekstu rata u Ukrajini

Podžić: Istaknuo da je SR Njemačka značajan donator za MO i OS BiH. MO BiH

E. Ć.

19.12.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa zamjenikom za politiku i planove Mijom Krešićem, primio je u službenu posjetu izaslanstvo ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke, na čelu s parlamentarnom državnom sekretaricom  Siemtje Moler.

Istovremeno, u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Senad Mašović, sa zamjenikom za resurse general-bojnikom Gojkom Kneževićem, u službeni je posjet primio načelnika odbrane SR Njemačke generala Eberharda Zorna.

Na sastancima je razgovarano o vojnoj saradnji dvije zemlje bh. putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama, dosadašnjem i budućem doprinosa oružanih snaga dvije zemlje u operacijama potpore miru, kao i značaju EUFOR-ove misije Althea u BiH. 

Razgovaralo se i o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Evropi te njenom utjecaju na Bosnu i Hercegovinu i ostale zemlje zapadnog Balkana, posebno u kontekstu rata u Ukrajini.


Mašović primio načelnika odbrane Njemačke. MO BiH

Ministar Podžić je izrazio zahvalnost parlamentarnoj sekretarici Moler na različitim projektima kojima Vlada SR Njemačke pomaže MO i OS BiH, uključujući i školovanje pripadnika OS BiH na njemačkim vojnim školama, kao i saradnju na području verifikacije i kontrole naoružanja. 

On je posebno istaknuo da je SR Njemačka značajan donator za MO i OS BiH, s naglaskom na uređenja infrastrukture na nekoliko vojnih lokacija, u vrijednosti od 1,1 milion eura, što je projekt čija je realizacija u pravo u toku.

Gosti iz Njemačke izrazili su podršku BiH na njenom euroatlantskom putu. Posebno je pozdravljena činjenica da je Bosni i Hercegovini konačno dodijeljen status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što mapira BiH kao perspektivnu zemlju i šalje poruku da je država ostvarila određenu razinu političke ekonomske i pravne stabilnosti.

Sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, nazočili su i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i šef Kabineta minista odbrane BiH Kemal Korjenić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.