NEMA JASNIH MJERA

Ekonomski stručnjak Muris Čičić: Vlast se bavi populizmom, umjesto da pomogne narodu

Onome ko živi od 300 ili 500 KM, inflacija od 17 posto mnogo je gora nego onome ko ima 2.000 KM

Čičić: Potrebna ozbiljna reakcija. Agencije

Piše: Al. Bajramović

31.8.2022

Sve je to dio već viđenog bosanskog folklora, koji će biti viđen još mnogo puta, kazao nam je Muris Čičić, ekonomski stručnjak i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH, komentirajući prijedloge o ukidanju akciza na gorivo i šaradu u parlamentarnim klupama koja traje već pola godine.

Ublažiti udar

Dok je većina država donijela niz mjera kako bi ublažila udar krize na populaciju, pa se trenutno intenzivno priprema za zimu, Čičić ne vidi ozbiljnije planove bh. vlasti u tom pogledu.

- Radi se o tome da su mjere paušalne, populističke i kao takve nemaju suštinskog značaja za situaciju u kojoj se nalaze građani ove zemlje i za eventualno neki ekonomski oporavak. Sve je to pomalo jedna igra koja ne zaslužuje ozbiljnije komentare, iskreno da vam kažem - kaže akademik Čičić.

Za ozbiljniju reakciju, koja kasni, a nužna je pred zimu, smatra da je najprije potrebno sagledati ukupnu situaciju u svijetu, procijeniti dokle će rasti i koliko će trajati inflacija, šta će se desiti s cijenama energenata i kako ćemo preživjeti zimu.

- O tim stvarima treba da se priča, da se strateški postavimo prema svemu ovome, pa barem onoliko koliko možemo. Kako da odgovorimo na ono što je francuski predsjednik Makron (Macron) nedavno rekao, da je prošlo doba ekstravagancije i da sad istini trebamo gledati u oči. Navikli smo da neke stvari uzimamo zdravo za gotovo, da ima struje, hrane i goriva, da grijanje radi… Svega toga sljedeće zime možda neće biti - ističe Čičić.


Socijalna politika

Od početka krize zalaže se za pomoć najugroženijima te ponovo upozorava da je polovina stanovništva BiH na rubu siromaštva.

- Vrlo malo o tome pričamo, mediji su slabo zainteresirani za glavni aspekt inflacije, a to je preživljavanje siromašnih. Treba da se adresira pitanje kako im pomoći. Ipak je onome ko živi od 300 ili 500 KM inflacija od 17 posto mnogo gora nego onome ko ima 2.000 KM. Time bismo se trebali pozabaviti na nivou naših vlada, jer sad se trebaju pokazati sve mjere socijalne politike i socijalne solidarnosti - potcrtava Čičić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.