RAZGOVOR

Profesor Muris Čičić za "Avaz": Zabrinjava situacija u Njemačkoj, koja je na pragu recesije

Čičić podsjeća da BiH ne raspolaže sa resursima poput Srbije sa Vojvodinom ili Hrvatske sa Slavonijom

Screenshot

Alen Bajramovic

3.4.2024

Ekonomski izazovi u Evropi nemaju prepoznatljiv, opći trend, već zavise od situacije u svakoj od država pojedinačno, ali najviše zabrinjava situacija u Njemačkoj koja je na pragu recesije, a na koju je najviše oslonjena i BiH.

Ovo je za „Avaz“ kazao predsjednik ANUBiH, prof. dr. Muris Čičić, komentirajući stanje bh. ekonomije kao „umjereno stabilno s tendencijom za pad“.

Preusmjeravanje na vojnu industriju

- Invazija na Ukrajinu nesmiljeno traje i čak se i pojačava. Očigledno je da se ruska vojna mašina zahuktava i da su oni svoju privredu u potpunosti preorjentisali na vojni mod, očigledno je da imaju veće vojne potencijale i da se Ukrajina sve teže nosi da odbrani ono što je ostalo, nakon što je skoro 20 posto teritorije okupirano. Zbog toga se i EU polako preusmjerava na vojnu industriju. Loše je što se smanjuju investicije u civilni sektor, a s druge strane otvara nove mogućnosti, prostor za inovacije, a zahvaljujući stabilizaciji i razvoju namjenske industrije i BiH ima šansu da uhvati priključak - kaže Čičić.

Posljednjih godina cijene goriva osciliraju, kod ostalih energenata desi se i pad, ali hrana postaje sve skuplja. Čičić podsjeća da BiH ne raspolaže sa resursima poput Srbije sa Vojvodinom ili Hrvatske sa Slavonijom, ali ni ono što imamo ne koristimo dovoljno.

- Hrana je važna sa dva aspekta. Jedan je strateški, jer svaka država koja drži do sebe nastoji osigurati samodostatnost u proizvodnji hrane. A s druge strane, to je dobar privredni sektor, jer poljoprivreda uvijek može da donese prihode i šteta je ne iskoristiti blizinu ogromnog tržišta EU i ne proizvoditi maksimum, pogotovo hrane za koje imamo prirodne okolnosti – dodaje Čičić.

Veći prihodi stvaraju privid bržeg razvijanja

Slaže se da su poskupljenja uzrok rasta budžetskih prihoda, koji ponovo obaraju rekorde, ali procjenjuje da bi inflacija tokom ove godine mogla pasti na 2 do 4 posto, što je dosta podnošljivo. Dodaje da veći prihodi stvaraju privid da se privreda razvija brže, iako bh. privredu smatra vitalnijom nego što se to želi priznati. Izdvaja pomake u turizmu i industriji, posebno namjenskoj proizvodnji.

- Osnovni sektor u koji treba usmjeriti sredstva je energetika, koja je u došla u situaciju biti ili ne biti. Potrebne su hitne strateške odluke, je li to Blok 7, drugi blok u Kaknju, obnovljivi izvori ili nešto drugo, jer zbog nečinjenja može doći do jako loše situacije. Ako se ne povuku pravi potezi za koju godinu možemo otići u minus, imati nestašicu energenata i biti prisiljeni da uvozimo, što bi bila katastrofalna i potpuno nepotrebna situacija imajući u vidu potencijale koje imamo – ističe profesor Muris Čičić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.