PRES KONFERENCIJA

Livno u medijskom mraku: Mještani u Mostaru ukazali da im se ugrožava pravo na pitku vodu

Stručno tijelo utvrdilo 50 kršenja zakona u dodjeli koncesije

Konferencija za medije: Za Buško jezero ni marke. M. SMAJKIĆ

Piše: M. Smajkić

1.9.2022

Nakon što su prošli petak, 26.avgusta, kako su kazali, bili brutalno gaženi zbog toga što su branili pravo na pitku vodu i na zdrav okoliš i kada se s njima policija nasilnim metodama obračunala, mještani livanjskih sela okupljeni u Udruženje građana „Turani“ održali su danas u Mostaru pres-konferenciju.

Na to su, rekli su, bili primorani, „jer je Livno medijski crna rupa“, a pres-konferenciju su organizirali iz razloga što su dobili dokumentaciju koja potpuno potvrđuje i dokazuje da su mještani bili upravu, odnosno, da je koncesija za eksploataciju podzemne vode u blizini sela Megdan izdana mimo svih pravila. Njihova borba kazali su traje od 2012.godine kada je Vlada Livanjskog kantona izdala koncesiju firmi „Dže-Co“, a koja je šest godina kasnije koncesiju prenijela na „Laru Natural“ Livno.

"Koncesija je mimo pravila"

Mirko Krivić, jedan od mještana i sekretar Udruženja kazao je da je ono što se dogodilo u petak bila samo kulminacija događaja u njihovoj borbi protiv netransparentno dodijeljenih koncesija u Livnu i Livanjskom kantonu.

-Koncesija je po mišljenju struke , pa i samih ministarstava dodijeljena mimo svih pravila i procedura. Naime, nakon što je sadašnja Vlada u junu prošle godine usvojila izvještaj radnog i stručnog tijela, koje je utvrdilo više od 50 kršenja zakona i procedura prilikom davanja koncesije od 2012.godine, do prenosa do 2018., pa do samog zaključenja izvještaja, smatrali smo da je to završena stvar. Odahnuli smo, jer, preporuka radnog tijela je bila da se sporni ugovor raskine. Ali, na opće iznenađenje, Vlada, tajno, naprasno mijenja stav i saznajemo da se ugovor nije raskinuo, već da je investitoru data mogućnost aneksa-rekao je Krivić.

Među apsurdnim stvarima je izdvojio mišljenje Kantonalnog javnog pravobranilaštva u kojem je navedeno da se ne može pristupiti zaključivanju aneksa.

- Početna lokacija iz ugovora se zove Poljane i više puta su nezakonito mijenjali i sada su došli, tik, uz vodocrpilište odakle mještani crpe vodu. Doslovno, uz samo vodocrpilište- kazao je.

Dodao je da se dokumentacija krila i od ministarstava, kao i Ureda za zakonodavstvo, koji na koncu nisu dali svoja mišljenja, kao i da je predsjednik stručne komisije naveo da su iznošene neistine o sastancima.

-Postavlja se pitanje na osnovu čega je Vlada Livanjskog kantona mogla donijeti odluku da resorna ministrica, Dijana Puzigaća potpiše aneks ugovora. Vrlo je jasno da je jedino političkim lobiranjem i rasprodajom javnog dobra raznim koncesijama poput ove jedan od načina kako se rasprdaje naše javno dobro kao da smo afrička država- kazao je on.

"Puna su im usta prava žena"

Naglasio je da su unutar koncesije nalazi više od 50 posto privatnih posjeda, a vlasnici i suvlasnici o tome ništa nisu znali niti je javna rasprava održana.

Ivan Prskalo, advokat koji zastupa mještane, kazao je da je pored procedure izdavanja koncesije sporno je i postupanje policije protekle sedmice. Stoga, kako je rekao, od kantonalnog MUP-a je zatražio da im dostave dokument na osnovu kojeg je intervenirala specijalna policija i na koji još čekaju.

Marijana Brešić, mještanka sela Megdan, podsjetila je na to da je šest žena tokom protesta sa ozljedama završilo na hitnoj te je izrazila razočarenje izostankom reakcija silnih udruženja žena i međunarodnih organizacija.

- Puna su im usta prava žena, a kada se to dogodi u malom Livnu, na to se niko ne obazire - kazala je Brešić.

Ivica Brešić, vijećnik u Gradskom vijeću Livna istakao je kako je njihova borba dio šire priče o netransparentno dodijeljenim koncesijama u Livnu, ali i u cijelom Kantonu.

-Više od 30 posto površine grada Livna je pod koncesijom, a godišnja naknada za sve koncesije iznosila je bijednih 8.500 KM. Da ne govorimo o Buškom jezeru. Usvojen je zakon na federalnoj razini, a ni marka nije naplaćena. Vlada je po svom zakonu fakturirala 30 miliona KM, a ne smiju ih naplatiti - kazao je Brešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.