PRISUSTVOVAO MOLITVI

Čović odao počast žrtvama na Jevrejskom groblju u Mostaru: Sastao se sa ambasadorom Izraela

Istaknuo je kako je ambasador Gendler pokazao prijateljstvo prema BiH koje nikada neće biti zaboravljeno

Gel Gendler i Čović. PS BIH

A. O.

1.9.2022

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas je u Mostaru sudjelovao na ceremoniji na Jevrejskom groblju u Mostaru, na kojem je odao počast za 137 ubijenih mostarskih Jevreja.

Čović je prisustvovao molitvi i polaganju vijenaca zajedno s ambasadorom Izraela Noalom Gel Gendlerom, te predsjednikom Jevrejske općine Mostar Amirom Gros Kabirijem (Gross).

Okupljeni su u obraćanju iskazali počast žrtvama teških zločina, te obnovili zakletvu da se zla iz prošlosti više nikada neće ponoviti. Istaknuta je i zajednička predanost u osvjetljavanju i ispravljanju povijesnih nepravdi i zaustavljanju diskriminacije prema židovskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Nakon posjeta Jevrejskom groblju, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Čović održao je oproštajni sastanak s ambasadorom Gel Gendlerom. Čović je ambasadoru iskazao duboku zahvalnost za nesebičan doprinos razvoju odnosa između dviju država, ali i učvršćivanju odnosa između dviju zajednica. Istaknuo je kako je ambasador Gendler pokazao prijateljstvo prema Bosni i Hercegovini koje nikada neće biti zaboravljeno.

Također, dužnosnici su zajednički istaknuli zadovoljstvo bilateralnim odnosima i ekonomskom saradnjom, naglašavajući nastavak jačanja partnerstva u svim područjima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.