REAKCIJE

Misija OSCE: Hakerski napad na "Dnevni avaz" predstavlja kršenje prava na slobodu izražavanja

Vjerujemo da će Facebook riješiti ovo pitanje na pravovremen način te prije nego što nastane bilo kakva dodatna šteta po djelovanje "Dnevnog avaza", istakli su

OSCE: Medijske kuće igraju ulogu od vitalnog značaja za informiranje društva. Avaz

Piše: H. J. I.

2.9.2022

Facebook stranice "Dnevnog avaza" jučer su se našle na meti hakera u jutarnjim satima. Urednici "Dnevnog avaza" prijavili su Upravi policije MUP-a KS hakerski napad na našu medijsku kuću.

Iz OSCE-a u BiH reagirali su na ovaj napad.


- Hakiranje internetskih stranica i profila na društvenim mrežama, kao i blokiranje pristupa medijskom sadržaju, predstavlja kršenje prava na slobodu izražavanja i prava na slobodu pristupa informacijama od javnog značaja. Medijske kuće igraju ulogu od vitalnog značaja za informiranje društva o pitanjima od interesa za javnost, a cyber napadi na njih štete odnosu između medija i njihovih čitatelja i gledatelja. 


Vjerujemo da će Facebook riješiti ovo pitanje na pravovremen način te prije nego što nastane bilo kakva dodatna šteta po djelovanje "Dnevnog avaza". Ova vrsta kriminalnih aktivnosti također dodatno naglašava relevantnost OSCE-ove podrške usvajanju politika djelovanja i uspostavljanju računarskih timova za prevenciju i brzi odgovor na cyber prijetnje - istakli su iz OSCE-a za portal "Avaza".

Podsjećamo, ovo nije prvi put da se "Avaz", najveća medijska grupacija u BiH našla na udaru.

Naši čitatelji su nam vjetar u leđa, i brojne poruke podrške koje smo dobili iz cijelog svijeta, su nas ojačale i dale snagu da nastavimo raskrinkavati svaku anomaliju za dobrobit društva. Naša jedina misija je da se otkrije istina i na tom putu nećemo posustati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.